Pušipel – sorta koja kroji budućnost međimurskog vinogradarstva
Foto: Privatni album
Autohtona vinska sorta međimurskog porijekla poznata još u 19. stoljeću- pušipel svojim zaokruženim i potpunim okusom te mirisom agruma posljednjih nekoliko godina osvaja vinsku scenu te nepca brojnih vinoljubaca, a njezinu kvalitetu dodatno potvrđuju i nagrade primljene na ovogodišnjem najprestižnijem svjetskom natjecanju vinara – Decanter World Wine Awards 2020.
Srebrna medalja pripala je sljedećim vinima: Cmrečnjak Classic Pušipel 2019, Kocijan Pušipel Classic 2019, Vina Horvat Pušipel Classic 2019, dok su brončane nagrade zasluženo pripale Vinima Preiner za Pušipel Classic 2019 te vinskoj kući Dvanajščak – Kozol za čak dvije vrste pušipela – Pušipel Classic 2019 i Pušipel Prestige 2017. COMMENDED/preporuka je pripala Pušipelu Classic 2019. vinarije Štampar.
Pušipel je iznimno rodna sorta bijelog grožđa koja ima prilično obilan urod, a poznata je još i pod nazivom moslavac, ali i šipon kako se na našim prostorima dugo i zvala. Riječ šipon proizlazi iz francuske izreke „c’est sibon“ što u prijevodu znači – tako je dobro.
Pušipel predstavlja lagano i živahno vino, predivne zlatno žućkaste boje, koje odlikuje visokom kvalitetom okusa i mirisa.
"U međimurskom vinogorju pretežno prevladava ilovasto – glinasto tlo što omogućuje pušipelu mineralnost u okusu", pojasnili su u vinariji Cmrečnjak čija tradicija proizvodnje vina u obitelji seže do 1884. godine, a trenutno najstariji zasađeni vinograd pušipelom datira iz 1978. godine.