Mobilna kućica gospićke tvrtke može izdržati snažne potrese

11. siječnja 2021.

Foto: Plastruktor

U područjima pogođenim potresom veliki broj ljudi ostao je bez svojih doma ili su oni privremeno neupotrebljivi za stanovanje, pa su za njih mobilne kućice poželjno privremeno rješenje.

Gospićka tvrtka Plastruktor donirala je mobilnu kućicu vatrogascu Javne vatrogasne postrojbe Petrinja Miroslav Krčeliću. Riječ je o objektu od potpuno novoga građevinskog materijala, izgrađenog od recikliranih granula. Zbog svojih iznimnih protupotresnih i protupožarnih svojstava te toplinske i zvučne izolacije, ova inovacija nagrađena je Grand Prixom u Nürnbergu, na jednom od najznačajnijih sajmova inovacija u Europi.

"Objekt je izgrađen od čvrste mrežaste konstrukcije na plutajućoj temeljnoj ploči zahvaljujući kojoj može podnijeti potres jači i od 10 stupnja po Richteru. Zbog toga nam je drago da smo ga uspjeli pokloniti vatrogascu koji će se moći osjećati sigurnim pod ovim stabilnim krovom", rekao je Josip Šincek, autor ove inovacije.

Plastruktor - unutrašnjost kuće Foto: Plastruktor 

Iako ima samo 16,5 četvornih metara, kućica od 16 tona ima kupaonicu, kuhinju, dio za blagovanje i spavanje te veliku terasu. Spojena je na vodovodnu i strujnu mrežu te je u potpunosti opremljena namještajem.

Plastruktor Foto: Plastruktor 

Vatrogasac Krčelić u potresu 29. prosinca ostao je bez kuće u centru grada, u kojoj je živio sa sestrom i majkom. S obzirom na to da je kuća dobila crvenu naljepnicu, sestri i majci pronašao je privremeni smještaj kod rodbine u Biogradu na Moru, dok je on, u kratkim pauzama između brojnih intervencija spašavanja, spavao u postrojbi ili kod kumova u garaži. Vijest da će mu gospićka tvrtka Plastruktor donirati mobilnu protupotresnu kućicu, vratila mu je optimizam.

P.hr/I.G.