Netodobit Ericsson Nikole Tesle 94,5 milijuna kuna

23. veljače 2021.

Foto: Ericsson Nikola Tesla

U prošloj godini Ericsson Nikola Tesla grupa ostvarila je neto dobit u iznosu od 94,5 milijuna kuna, što je 7,8 posto niže u odnosu na prethodnu godinu zbog manje dobiti od financijskih aktivnosti te manjih poreznih olakšica na temelju završetka prethodnoga investicijskog ciklusa. Prihodi od prodaje porasli su 13,7 posto, na 2,02 milijarde kuna, navodi se u priopćenju kompanije.

U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 45,8 posto, usluge za Ericsson 42,6 posto posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 11,6 posto. Na domaćem tržištu prihodi od prodaje iznose 926,7 milijuna kuna i veći su za 86,5 posto u odnosu na prethodnu godinu kada su iznosili 496,9 milijuna kuna, stoji u priopćenju tvrtke.

"Unatoč velikim izazovima u 2020. godini, Ericsson Nikola Tesla grupa ostvarila je odlične poslovne rezultate. Godina je globalno obilježena dugotrajnom borbom protiv pandemije koronavirusa, a mjere fizičkog distanciranja te ograničavanja kretanja ljudi i opreme nastavljaju se i dalje. Uz to, nakon najrazornijeg potresa u posljednjih 140 godina koji je u ožujku pogodio Zagreb i okolicu, krajem prosinca Sisačko-moslavačku županiju pogodila je serija snažnih potresa. Reagirali smo brzo, prilagođavali se i bili inovativni, uvijek nastojeći pomoći svojim zaposlenicima i zajednici u kojoj djelujemo da se lakše nose s posljedicama, prvo pandemije, a potom i potresa", komentira Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikole Tesle. Ističe da je tvrtka u izazovnoj godini na vrijeme realizirala brojne projekte u Hrvatskoj i na izvoznim tržištima te potpisala nekoliko strateških višegodišnjih ugovora.

Prihodi od prodaje porasli su 13,7 posto u odnosu na prethodnu godinu te iznose 2.023,0 milijuna kuna. U ukupnim prihodima izvoz čini 54,2 posto, pa se Grupa s više od milijardu kuna izvoza u 2020. godini pozicionirala među najveće hrvatske izvoznike te na prvo mjesto izvoznika znanja.

"Preuzimanje i potpisivanje novog ugovora za usluge upravljanja u izgradnji i održavanju HT-ove telekomunikacijske infrastrukture imalo je značajan utjecaj na kompanijske rezultate u 2020. godini. Glavni fokus bio je na osiguranju prihoda od prodaje, optimizaciji troškova te kontroli operativnoga novčanog tijeka. Takav fokus imali smo i na ostalim projektima modernizacije mreža te projektima u segmentu Industrija i društvo. Na domaćem tržištu u operatorskom segmentu nastavili smo pružati podršku svojim dugogodišnjim strateškim partnerima HT-u i A1 Hrvatska na modernizaciji i proširenju radijske pristupne mreže, dok smo u segmentu ICT za Industriju i društvo intenzivno radili na inovativnim rješenjima u području e-zdravstva, e-poslovanja te javne sigurnosti što je dodatno osnažilo naše rezultate na domaćem tržištu", kaže Kovačević.

Gordana Kovačević

Gordana Kovačević / Foto: ENT

Dva najveća operatora na domaćem tržištu - HT i A1 Hrvatska započela su s uvođenjem pete generacije (5G) mobilne telefonije temeljeno na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra koju je isporučio Ericsson Nikola Tesla. Kovačević kaže da s velikim nestrpljenjem očekuju da se dodjelom radiofrekvencijskog spektra 5G stvore uvjeti za punu implementaciju 5G-a u kojoj će ENT imati važnu ulogu.

Na izvoznim tržištima prihodi od prodaje niži su od prošlogodišnjih, a realizaciju projekata, uz COVID-19, otežava politička i ekonomska situacija na pojedinim tržištima. Kovačević podsjeća da je ostvarena suradnja i s dugogodišnjim kupcima HT Eronet (Bosna i Hercegovina), Ipko (Kosovo), Crnogorski Telekom (Crna Gora), beCloud (Bjelorusija), Beltelekom (Bjelorusija), A1 (Bjelorusija) te Interdnjestrcom (Moldavija) na proširenju, modernizaciji i održavanju telekomunikacijskih mreža.

"Naše aktivnosti na tim tržištima nastavljaju se uz veliki fokus na smanjenje rizika. Upravljanje rizicima, kao ključno područje naše poslovne strategije, uključuje ublažavanje svih potencijalnih poslovnih, financijskih i operativnih rizika odgovarajućim politikama i stalnim unaprjeđenjem načina rada. Uspješan nastavak suradnje s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) te komercijalnim bankama rezultirao je ublažavanjem političkih i financijskih rizika na pojedinim tržištima", kaže predsjednica kompanije.

Na razini Grupe brutodobit bilježi porast od šest posto na 174,4 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu, dok je brutomarža smanjena za 0,6 postotnih bodova kao posljedica poslovnog miksa zbog preuzimanja pune odgovornosti za projekt usluga upravljanja s HT-om te s time povezanih troškova tranzicije i transformacije. Operativna dobit viša je 1,8 posto u odnosu na prethodnu godinu te iznosi 104,4 milijuna kuna kao rezultat veće brutodobiti te programa profitabilnosti usmjerenog na sveobuhvatnu optimizaciju troškova.

Unatoč povećanom angažmanu na pretprodajnim aktivnostima u vezi s radijskim pristupnim i jezgrenim mrežama 4G/5G te porastom troškova u vezi s projektom usluga upravljanja s HT-om, udio prodajnih i administrativnih troškova u prihodima od prodaje stabilan je te iznosi 4,14 posto. Netodobit iznosi 94,5 milijuna kuna, a povrat od prodaje 4,7 posto.

"Kraj godine zaključili smo solidnom bilancom, 4,1 posto većom u odnosu na kraj prethodne godine i udjelom vlastita kapitala u ukupnoj imovini od 34,8 posto. Ostvaren je snažan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 308,1 milijun kuna, tako da ukupna novčana sredstva, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem godine, iznose 314,0 milijuna kuna. Učinkovitost obrtnoga kapitala Grupe mjerena u danima vezivanja obrtnih sredstava iznosi 25 dana, a ako isključimo usluge za Ericsson, učinkovitost obrtnoga kapitala iznosi 44 dana. Kako bismo ostvarili dodatnu efikasnost i fleksibilnost u poslovanju, nastavljamo aktivnosti na digitalnoj transformaciji Ericsson Nikola Tesla grupe s ciljem pojednostavnjenja i automatizacije ključnih kompanijskih procesa, povećanja efikasnosti te zadovoljstva naših zaposlenika", kaže Kovačević.

U Grupi su tijekom 2020. zaposlena 204 pretežno visokoobrazovana stručnjaka iz STEM područja, tako da je na kraju prošle godine imala 3236 zaposlenika.

P.hr/I.B.