Projekt Digitalna Hrvatska: Povećati prihvaćanje kartica

28. travnja 2022.

Foto: Shutterstock

Kartičarska kuća Visa predstavila je projekt Digitalna Hrvatska - inicijativu za potporu poslovanja malim i srednjim poduzećima te obrtnicima, kojim žele povećati kartično plaćanje upravo među njima. 

Direktorica Vise u Hrvatskoj Renata Vujasinović rekla je da se provedbom projekta želi pomoći hrvatskim malim poduzećima u procesu oporavka. Inicijativa Digitalna Hrvatska, otkrila je, dio je širih napora Vise na razini Europe za više od osam milijuna malih i srednjih poduzeća.  

"U kontekstu Digitalne Hrvatske cilj Vise je u Hrvatskoj povećati prihvaćanje kartica za 25 posto. Glavni cilj inicijative jest ubrzani razvoj mreže za prihvaćanje digitalnih plaćanja u Hrvatskoj. Zato će Visa u suradnji s partnerima ponuditi POS terminale besplatno na šest mjeseci hrvatskim malim i srednjim poduzećima te obrtnicima koji do sada nisu prihvaćali kartice kao sredstvo plaćanja", rekla je Vujasinović. 

Od 2. svibnja popis banka

Tvrtke iz sektora malog i srednjeg poduzetništva koje žele sudjelovati u projektu trebaju se obratiti svojoj banci, odnosno prihvatitelju kartica po svom izboru. Popis banaka i financijskih institucija bit će dostupan od 2. svibnja na web-stranici Digitalna Hrvatska, a informacije o inicijativi moći će se pronaći i na internetskim stranicama banaka koje sudjeluju u njemu.

Vujasinović je istaknula kako istraživanja pokazuju da svaki drugi potrošač više kupuje online nego prije te da u okviru spomenute inicijative Visa također surađuje s partnerima kako bi omogućila prihvaćanje kartičnog plaćanja poduzetnicima i u segmentu e-trgovine. Kazala je i da je primjetan trend potrošača koji sve više plaćaju karticama, a ne gotovinom. 

Inicijativa će se provoditi iduće tri godine.

Načelnik sektora za industrijsku politiku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Robert Blažinović smatra kako je COVID kriza samo ubrzala pojedine procese te da su i domaće tvrtke u tom razdoblju masovnije prihvaćale nove digitalne tehnologije i nove poslovne modele.

Inicijativa Vise s projektom Digitalna Hrvatska pomoći će im, smatra, u toj preobrazbi prema modernijem poslovanju. Najavio je da će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja krajem lipnja objaviti natječaj za 206 bespovratnih milijuna kuna namijenjenih digitalizaciji hrvatskih poduzeća.

Hina/P.hr