Mali uzgajivači kave povećali proizvodnju

28. srpnja 2020.

Foto: International Coffee Partners

Inicijativa International Coffee Partners (ICP), među čijim je članicama i tvrtka Franck, objavila je godišnje izvješće za 2019. U protekloj su godini projekti ICP-a utjecali na gotovo 49.000 malih uzgajivača kave i obiteljskih farmi u šest različitih regija diljem svijeta. Zahvaljujući tim projektima, njihova je prosječna proizvodnja kave prošle godine porasla za 44 posto u usporedbi s 2018. godinom.

ICP-ovi projekti trenutno se realiziraju u Indoneziji, Etiopiji, Tanzaniji, Ugandi, Brazilu i Hondurasu uz pomoć ICP-ova provedbenog partnera – zaklade Hanns R. Neumann Stiftung (HRNS).

U godišnjem se izvješću navode najvažnija postignuća projekata i proizašla saznanja. U Tanzaniji je, primjerice, 85 posto malih uzgajivača kave, koji su sudjelovali u spomenutim projektima, primijenilo preporučene prakse (nakon) berbe kave.

Nadalje, u Ugandi je do kraja 2019. godine 40 posto udruženja uzgajivača kave zaradilo titulu "snažnih i profesionalnih organizacija", što znači da svojim članovima pružaju neupitnu i pouzdanu podršku i pomažu im postati konkurentnijima na tržištu kave.

Holistička, dugoročna predanost

Cilj neprofitne, pretkonkurentne inicijative ICP jest poboljšati izvore zarade malih uzgajivača kave. Zbog toga su njihovi projekti usredotočeni na ključne teme s područja obiteljskog poslovanja, mladih, klimatskih promjena i udruženja uzgajivača, s posebnim naglaskom na jednakost spolova.

Kava, sirova kava

Foto: International Coffee Partners

Rezultati prikazani u godišnjem izvješću daju uvid u dugoročne utjecaje ICP-ovih projekata. ICP-ovi dionici – Delta Cafés (Portugal), Franck (Hrvatska), Joh. Johannson (Norveška), Lavazza (Italija), Löfbergs (Švedska), Neumann Gruppe (Njemačka), Paulig (Finska) i Tchibo (Njemačka) – iskazali su dugoročnu predanost brojnim važnim pitanjima – ne samo kavi.

"Osim kave, naglasak je i na diversifikaciji proizvodnih sustava kao načinu stabiliziranja novčanog toka, koji za posljedicu ima osiguran pristup hrani, niži rizik te očuvanje prirodnih resursa“, navodi se u izvješću.

Teddy Nakyambadde, mala uzgajivačica kave iz Ugande, zadovoljna je potporom koju joj pružaju u ICP-u.

"Moj se život u potpunosti promijenio otkako sam se pridružila ICP-ovom projektu jer sada zarađujem za život. Zahvaljujući projektu, naučili smo nešto više o uzgoju kulture i financijskom razvoju kroz osnivanje poslovanja. Sada sam svoja gazdarica", kratko je komentirala Nakyambadde.

U ICP-u su i u aktualnoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusom odlučni nastaviti s pružanjem podrške malim uzgajivačima kave kroz prilagođene aktivnosti, kako bi im pomogli da nastave podmirivati svoje dugoročne potrebe bez obzira na krizu

P.hr/I.B.