Proizvođači duhana nezadovoljni cijenom proizvoda

11. rujna 2019.

Foto: Pixabay

Udruga proizvođača duhana "Krupan list" je nezadovoljna otkupnim cijenama duhana, ocjenjujući kako one ne prate rast troškova proizvodnje, a proizvodnju duhana čine dohodovno neatraktivnom. Krupni list u povodu otkupa koji je započela tvrtka Hrvatski duhani iz Virovitice koja posluje u okviru British American Tobaccoa (BAT), upozorava da, kako se navodi, vrlo niske otkupne cijene potiču nisku dohodovnost pa mnogi proizvođači razmišljaju zamijeniti proizvodnju nekom dohodovnijom kulturom.

Kako se doznaje, prosječna otkupna cijena za kilogram za svih šest klasa duhana koju nude Hrvatski duhani je 13,5 kuna ili oko 1,80 eura.

Prosječne su otkupne cijene u Europi stabilne - 2,5 eura za kilogram, a u Hrvatskoj 1,80 eura, kažu u udruzi proizvođača duhana i podsjećaju da su na temelju proračuna troškova proizvodnje tražili povećanje prosječne otkupne cijene za 2,6 kuna po kilogramu u odnosu na prošlu godinu, a dobili tek nekoliko lipa za prvu klasu do najviše pedesetak lipa za treću klasu.

"Ukupno ima šest otkupnih klasa, pa ispada da će svaki proizvođač dobiti 14 lipa što je svega šest posto od traženog povećanja. Takvo povećanje cijene nije dostatno ni za pokrivanje rasta troškova u ovoj godini koji iznose prosječno 0,93 kuna po kilogramu“, piše u priopćenju koje je potpisao predsjednik Udruge Željko Aragović.

Otkupna cijena duhana u Hrvatskoj je, prema navodima udruge, najniža u Europskoj uniji i regiji. Proizvođači smatraju da ima prostora za povećanje otkupnih cijena jer hrvatski prerađeni duhan (strips) u izvozu postiže cijenu između 30 i 35 kuna za kilogram, a proizvođačima se plaća 13 do 14 kuna.

„Proizvođači koji ove godine imaju istu kvalitetu i prinos, uspoređujući sa 2018., imat će manji dohodak zbog rasta troškova. Ako se tome doda nedostatak radne snage, klimatske promjene koje bitno utječu na razvoj proizvodnje, izostanak poticanja proizvodnje, sve veći uvoz sirovog duhana, monopol otkupljivača i nedostatak jasnog programa i strategije, jasno je da smo zabrinuti za budućnost i opstanak proizvodnje duhana u Hrvatskoj“, upozorava se u priopćenju. 

P/Hina