Proizvođači Chiantija zaslađivanjem privlače nove kupce

9. rujna 2019.

Foto: Pixabay

Proizvođači vina Chianti razmišljaju o tome da ovo suho vino učine slađim kako bi postalo privlačno širem krugu uživatelja vina, posebice među mlađim ljudima i ženama. 

Ovo talijansko najpopularnije vino proizvodi se u Toskani još od 13. stoljeća, a smatra se da bi se promjenama, odnosno podizanjem razine odstajalih šećera u dominantno crnoj sorti Sangiovese koja se koristi u proizvodnji vina, proširio krug ljubitelja. Na taj način, smatraju stručnjaci, Italija bi mogla učvrstiti svoju poziciju svjetskog igrača broj jedan u proizvodnji vina, čak ispred Francuske i Španjolske.

Tamošnja vlada dala je zeleno svjetlo udruzi proizvođača koja je tražila dozvolu za povećanje razine šećera u ovome zaštićenom talijanskom proizvodu. Sami proizvođači ističu kako ova promjena neće učiniti vino slađim, nego će samo malo omekšati njegov okus, no vino će i dalje ostati suho.

Prema procjenama Talijanske unije vina i tamošnjeg poljoprivredno-istraživačkog instituta, ove se godine očekuje proizvodnja 46 milijuna hektolitara vina, što je 16 posto manje nego prošle.

Krešimir Sočković