Proizvođač telefona Noa odlazi u stečaj

11. rujna 2019.

Foto: Hangar 18

Trgovački sud u Bjelovaru otvorio je predstečajni postupak nad Hangarom 18, tvrtkom za računalne djelatnosti i proizvođačem smartphonea Noa, pri čemu su utvrđene nepodmirene obveze od 170,2 milijuna kuna. Predstečajni postupak otvoren je na prijedlog predstavnika Hangara 18, koji je dostavio potvrdu Financijske agencije (Fina) u kojoj je istaknuto kako je račun u neprekidnoj blokadi 41 dan te da su početkom ovog tjedna nepodmirene obveze za plaćanje iznosile 170,2 milijuna kuna.

Za povjerenika predstečajnog postupka imenovan je Nenad Homar te su pozvani vjerovnici da u tri tjedna od dostave rješenja prijave svoje tražbine na koje bi se dužnik i povjerenik predstečaja treba očitovati u zakonskom roku. Ročište na kojem bi se trebalo ispitati tražbine vjerovnika zakazano je za 10. prosinca. Naložen je i upis zabilježbe otvaranja predstečaja nad nekretninama Hangara 18, poslovnim zgradama i pogonima te tvrtke u Koprivnici.

Hangar 18, tvrtka osnovana 2005. godine, donedavno je zapošljavala stotinjak ljudi, temeljni joj je kapital 11,98 milijuna kuna, a osnivač i direktor Mario Kralj. Prije dvije godine Deloitte ju je proglasio jednom od 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi.

Hangar 18 je prije nekoliko godina na tržište izbacio smartphone pod vlastitim brendom Noa. Nedavno je Mario Kralj izjavio da je našao strateškog partnera i da u Koprivnici namjerava otvoriti tvornicu televizora. Kako se isticalo, televizore, koji su im hit proizvod, tvrtka je dosad sklapala u logističkom centru vrijednom sedam milijuna kuna za što je iz EU-ovih fondova povukla 2,5 milijuna kuna. 

P.hr/Hina