Progress tržišta Zagrebačke burze u stručnoj skupini EK

20. listopada 2020.

Foto: ZSE

Europska komisija imenovala je Zagrebačku burzu d.d. članom Tehničke stručne skupine za mala i srednja poduzeća. Tehnička skupina tijelo je kojemu je cilj pružiti Komisiji stručna mišljenja i analize u vezi s malim i srednjim poduzećima te utvrditi područja na kojima bi mogle biti potrebne daljnje mjere i poboljšanja, osobito kada se radi o pristupu kapitalu za takva poduzeća, navodi se u priopćenju Zagrebačke burze.

"Jedan od prioriteta Unije tržišta kapitala, inicijative EU-a kojoj je cilj ojačati i dodatno integrirati tržišta kapitala svojih država članica, jest i razvoj tržišta malih i srednjih poduzeća, uz omogućavanje novih izvora financiranja tim poduzećima te smanjeni trošak prikupljanja kapitala. Zagrebačka burza i do sada je bila aktivni sudionik u dijalogu s tijelima Europske unije o ovoj temi, međutim, izuzetno nam je drago da smo svoju ulogu formalizirali odabirom u ovu skupinu jer nam se time omogućuje još aktivnije sudjelovanje u kreiranju europskih politika prema malim i srednjim poduzećima, koja su okosnica europskog, pa tako i hrvatskoga gospodarstva", izjavila je tim povodom Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Burzu će u ovoj skupini predstavljati Morana Plejić, voditeljica Progress tržišta Zagrebačke burze. Područja savjetovanja obuhvaćat će teme u vezi sa zakonodavstvom, porezima, izlaskom na burzu, indeksima, analizom MSP-ova te poticanjem ulaganja institucionalnih i privatnih investitora u njihov vlasnički kapital.

Progress tržište bilo je među prvima registrirano kao rastuće tržište za mala i srednja poduzeća, a dio je razvojno orijentirane strategije Zagrebačke burze čiji je cilj stvoriti uvjete koji kompanijama u svim fazama rasta mogu osigurati kapital potreban za rast te na taj način pridonijeti stvaranju pozitivnog okruženja za poduzetnike, gospodarski rast i zaposlenost.

 

P.hr/I.B.