Produžuju se stroge mjere na graničnim prijelazima

14. prosinca 2020.

Foto: Shutterstock

Nacionalni stožer donio je novu odluku kojom se produljuju stroge mjere na graničnim prijelazima, i to do 15. siječnja. U Hrvatsku državljani EU mogu ući samo s negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati ili moraju ići u samoizolaciju dok ne dobiju negativan test, uz nekoliko iznimki koje se odnose na tranzit, prekogranične radnike, diplomate, zdravstvene radnike.

Obveza PCR testa ili samoizolacije se odnosi i na sve hrvatske državljane izvan Hrvatske koji su za blagdane planirali doći u posjet, ali i za sve Hrvate koji se vraćaju iz gotovo svih zemalja svijeta.

Premijer Andrej Plenković rekao je na početku današnje sjednice Vlade kako je jasno da će se sadašnje mjere protiv koronavirusa morati produljiti i nakon 21. prosinca ako se ne uspiju smanjiti sadašnji visoki brojevi zaraženih, a moguća su i dodatna ograničenja o čemu raspravljaju Vlada i Stožer.

"Jasno je nažalost da ovaj Božić neće biti kao dosadašnji, što je u svakom slučaju izvjesno. Stoga apeliram na sve da izbjegavaju veća obiteljska okupljanja i druženja, jer se širenje zaraze u krugu obitelji najlakše događa a onda možemo ugroziti zdravlje onih koji su najugroženiji", istaknuo je Plenković.

 

P.hr/I.G