Luksuzne kuće za odmor gotovo i ne osjećaju krizu

26. siječnja 2021.

Foto: Croatia Luxury Rent

Privatni smještaj, a u određenoj mjeri naglasak je na luksuznom smještaju, uz nautički turizam te kampove narednih sezona mogli bi biti okosnica ostvarenja uspjeha na razini prihoda i broja dolazaka. Prema analizama domaće turističke kompanije Croatia Luxury Rent, turističko bi ostvarenje u nadolazećoj sezoni moglo biti iznenađujuće pozitivno. Naime, trendovi koje postavljaju aktualna događanja uzrokovana pandemijom COVID-a 19 upućuju na to da će aviogosti još nekoliko godina stagnirati na globalnoj razini, čime će rasti broj autogostiju na našoj obali.

Prema riječima Josipa Stulića, čelnog čovjeka CLR-a, geolokacijski položaj Hrvatske uvjetovat će dobre rezultate u narednim sezonama.

"Pretpostavka je da će u idućim mjesecima pred sezonu doći do stabilizacije situacije s koronavirusom, ponajprije zbog cijepljenja koje je u tijeku. Time će doći do svojevrsnog booma potražnje smještaja kod nas jer će veliki broj turista nastojati nadoknaditi mjesece u izolaciji. Gledajući podatak da je Hrvatska sjajno pozicionirana i prometno iznimno dobro povezana s emitivnim tržištima u okruženju, može se očekivati da će taj podatak postati ključan u odličnoj sezoni koja nam, prema našem mišljenju, predstoji. Jasno, takvom se scenariju možemo nadati ako ne dođe do nepredviđenih geopolitičkih događanja koja bi mogla promijeniti ove najave. No, mi smo u CLR-u optimisti i nadamo se najboljem", kaže Stulić.

Stiže sve više bogatih turista

Stulić ističe kako predviđaju i rast broja dolazaka gostiju više platne moći.

"Trend dolazaka gostiju više platne moći počeo se događati još prošlog ljeta s obzirom na to da takvi gosti nisu mogli putovati na daleke destinacije pa su se odlučivali za odmor diljem Istre, Kvarnera i Dalmacije. Protekla je sezona pokazala da luksuzne kuće za odmor gotovo i nisu osjetile koronakrizu, što potvrđuje podatak da su cijene najma ostale približno iste kao proteklih sezona", kaže Stulić dodajući da trenutne najave upućuju na to da bismo i u idućoj sezoni najveći broj dolazaka mogli zabilježiti s tržišta Njemačke, Austrije, Švicarske i Skandinavije.

Analiza pokazuje kako se može očekivati da će najbolje biti popunjeni smještaji i kuće za odmor u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, zatim Zadarskoj i Šibensko-kninskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji. Krajnji jug bi u kontekstu ukupnog broja dolazaka u narednim sezonama trebao postupno rasti i zasigurno neće podbaciti na razini privatnog smještaja, iako mnogi smatraju da će gostiju u destinacijama poput Dubrovnika, koje su godinama privlačile aviogoste, u idućim godinama biti znatno manje. 

 

P.hr/I.B.