Prirodna kozmetika koja donosi mirise tišine Zlatnog otoka

8. svibnja 2022.

Foto: KuSssh

Krk s pravom nosi naziv Zlatni otok, koji je dobio još u antičkim danima, jer je oduvijek bio vrlo atraktivno mjesto za život. Da je taj otok i odlično mjesto za poslovanje, odnosno za zaokruženu priču proizvodnje prirodne kozmetike, pokazale su dvije dugogodišnje prijateljice Monika Kovač i Nives Matić.

One su, zasićene galamom i gradskom bukom, mir pronašle u tišini ovog otoka gdje na vlastitoj plantaži njeguju najrazličitije biljne vrste i stvaraju brend prirodnih proizvoda, onomatopejskog imena KuSssh.

"U nazivu brenda spojile smo tradicionalno, moderno i internacionalno. Tako KuSshh znači kadulja, ali označava i šum vjetra (sshh-šššš), mora, tišine", pojašnjava nam Monika Kovač te dodaje kako svojim primjerom žele pokazati da obala nije samo sunce i more.

Monika Kovač i Nives Matić. Monika Kovač i Nives Matić / Foto: KuSssh

"Obala je puno više od toga. Drago nam je da je Krk dobio jedan respektabilan brend i da naša plantaža posjetiteljima može pokazati mirise tišine. Turistička zajednica Krka označila je proizvode KuSshh prošle i ove godine kao Dar s Krka", kaže Kovač.

Njihova poslovna priča, a može se s pravom reći i izazov, počela je 2015. godine, kada su kupile zapušteno zemljište na Krku, u Vrhu, koje su krčile, dubinski frezale i pripremile za sadnju.

"Danas na oko 31.000 četvornih metara imamo posađeno oko 85.000 sadnica i više od 40 različitih biljnih vrsta u ekološkom uzgoju. Najviše je posađenog smilja, kadulje, ružmarina, lavandina, lavande, lovora, nevena i matičnjaka. Ljekovito i aromatično bilje upotpunile smo i stablima masline, badema, smokvi, bazge i agruma", kaže nam Nives Matić, koja dodaje kako imaju i destileriju u kojoj same destiliraju svoje biljke.

Trenutačno na tržištu imaju više od 30 proizvoda te su u završnoj fazi ispitivanja i certificiranja još dvaju kozmetičkih proizvoda.

 KuSssh Foto: KuSssh

"Na tržištu imamo premium prirodnu kozmetiku za njegu lica, eterična ulja, hidrolate, sapune, bezalkoholna i alkoholna pića, liniju za kućne ljubimce", kaže Nives Matić dodajući kako su njihovi proizvodi dostupni putem web-trgovine, ali će se ovog ljeta moći kupiti i na Hvaru, u Rijeci, Malinskoj te na dvama prodajnim mjestima – u Vrbniku i u Krku, dok su u Zagrebu već dostupni u trgovini Kantarion.

U privatnom biznisu izazova ima je jako mnogo, pogotovo kada se proizvodi nešto novo, a stvaranje zaokružene poslovne priče brenda KuSshh objema poduzetnicama bilo je doista nešto novo.

"Izazov je bio sam brend, od naziva do izgleda. Zatim stvaranje kvalitetne i prirodne kozmetike, pa njezino analiziranje i certificiranje. Nakon toga naravno web, marketing. Smišljanje, stvaranje i degustiranje ostalih proizvoda bio je poseban izazov. Jako smo ponosne na rakiju od smilja koja je prije nekoliko tjedana dobila zlato na natjecanju u Frankfurtu. Svake godine izazov je i obrađivanje plantaže, berba, destiliranje", kaže Monika Kovač dodajući kako sve to prati i uređivanje trgovina - jer trebaju biti posebne, drukčije i izazovne.

KuSssh Foto: KuSssh

Prirodna kozmetika za mnoge je puno više od pukog trenda, ona je odgovor na želju za zdravijim životom. Zanimljivo je kako Hrvatska, iako mala zemlja, ima dosta proizvođača prirodne kozmetike, stoga je opstanak na tržištu možda i teži od nekih drugih poslovnih priča.

"Tržište je prilično zasićeno prirodnim proizvodima, nudi se sve i svašta. Teško je malom i novom brendu parirati velikim i poznatim brendovima - od samog marketinga, nabave ambalaže, cijena, analiza i dr. Nadamo se da će nas ljudi prepoznati kao dobar i domaći brend i da će se proširiti dobra priča", ističe Nives Matić dodajući kako im je u planu još bolje pozicionirati brend te ponuditi kupcima još sjajnih proizvoda.

"Želja nam je da makar jedan naš proizvod turist ponese s godišnjeg odmora i sjeti se lijepih trenutaka s Krka i iz Hrvatske. Turistima, ali i svima nama u Hrvatskoj, možemo mnogo toga ponuditi, pa se nadamo da ćemo sljedeće godine uspjeti riješiti infrastrukturu i svoju plantažu otvoriti posjetiteljima - da prošeću, pomirišu, dotaknu i uživaju", zaključuje Nives.

Ilijana Grgić