Prinos kukuruza najbolji u posljednjih 10 godina

15. listopada 2020.

Foto: Pixabay/Ilustracija

U Hrvatskoj će u 2020. godini biti proizvedeno oko 2,33 milijuna tona kukuruza, što je jedan posto više nego u 2019. godini kada je proizvedeno 2,29 milijuna tona. Kukuruz je ove godine zasijan na 258.000 hektara, a ostvarena prosječna proizvodnja kukuruza po hektaru iznosi devet tona, što je isti prinos kao i prošle godine.

Ovogodišnji urod rekordan je u posljednjih deset godina jer smo posljednji put rekordnu proizvodnju od 2,5 milijuna tona imali 2008. godine. Prvi rezultati berbe kukuruza na istoku Hrvatske pokazuju vrlo nisku vlagu zrna, što znači da je kukuruz zreo i da neće morati na dosušivanje. Prinosi su nešto manji od onih ostvarenih u najboljim godinama, no dohodak proizvođača ne bi trebao biti umanjen jer proizvođačima ide u prilog to da ne moraju plaćati sušenje, pokazuje analiza stručnjaka Smartera, konzultantske kuće specijalizirane za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Temeljna gospodarska vrijednost kukuruza ne mora toliko biti apsolutno visok prinos koliko stabilnost u prinosu i podizanje kvalitete tijekom godina. Naime, vremenski uvjeti razlikuju se tijekom godina, pa i unutar iste godine imamo različite ekstreme. Primjerice, ove godine sjetva je obavljena u suhom razdoblju da bismo tijekom lipnja imali veliku količinu oborina.

Stručnjaci objašnjavaju kako je ove godine situacija s kukuruzom na našim poljima šarena. Opisuju je tako i proizvođači jer dok je negdje suša učinila svoje i smanjila prinose, drugi već najavljuju rekorde, pa i blizu 16 tona po hektaru.

"Prve analize pokazuju da prinosi variraju od njive do njive, a ovise o agrotehnici, odnosno o tome jesu li ratari uspjeli zatvoriti zimsku brazdu te količinu oborina. Zapad zemlje bio je 'mokriji' od istoka te su prinosi uglavnom u tom dijelu Slavonije niži, a daleko veći su u sušnijoj Slavoniji. Očekivanja su ipak takva da će prosječni prinosi biti na razini prošlogodišnjih, a možda i viši", kažu u Smarteru.

Kukuruz Foto: Pixabay

Zemljišni i klimatski uvjeti za proizvodnju kukuruza u Hrvatskoj izuzetno su dobri, među najboljima u Europi, pa i šire. Tu prednost trebalo bi iskoristiti i postaviti kukuruz na ono mjesto u Hrvatskoj koje zaslužuje. Za obnovu i razvitak stočarske proizvodnje u Hrvatskoj kukuruz je nezamjenjiv kao osnova stočne hrane, a bez povećanja površina i proizvodnje neće biti moguće obnoviti ni stočarstvo. Kukuruz bi trebao biti osnova ratarske, stočarske, pa i cijele poljoprivredne proizvodnje, a isto tako mogao bi biti i oslonac mnogih industrijskih proizvodnji. Industrije etanola, škroba, alkoholnih i bezalkoholnih pića mogle bi otvoriti mnoga radna mjesta. Da bi se te industrije razvijale, potrebna je neprekidna opskrba velikih količina sirovine - zrna kukuruza.

Izvozimo sirovinu, a uvozimo meso

Kada je riječ o kukuruzu, Hrvatska je dvostruko samodostatna. Međutim, iako proizvodimo dva puta više od svojih potreba, znatan dio sirovine odlazi u izvoz, najvećim dijelom u Italiju i Austriju, što nije dobro za domaću poljoprivredu jer se izvozi jeftina sirovina na kojoj drugi zarađuju, dok su kod nas prerađivački kapaciteti mahom zatvoreni, uništeni, kao i stočarski sektor koji je, unatoč mjerama koje se poduzimaju za revitalizaciju stočarstva, već dugi niz godina u padu. Primjetno je da su posljednjih godina hrvatski ratari započeli mijenjati trendove u proizvodnji, odnosno okreću se kvalitetnijim sortama i većoj uporabi znanja u proizvodnji što u konačnici rezultira stabilnošću ove proizvodnje i pokazuje dugoročne perspektive.

Ključan je omjer vrijednosti izvoza kukuruza, koji iznosi 140 milijuna eura, dok smo s druge strane ogromni uvoznik stočne hrane, mesa i prerađevina na bazi mesa. Proizvodnja kukuruza postala je stabilna i profitabilna, no tek je moramo staviti u funkciju razvoja lanca vrijednosti u poljoprivredi, a to je moguće učiniti ističući stočarstvo.

Unatoč padu stočarstva kukuruz ostaje dominantna kultura

Kukuruz je dominantna kultura, a u razdoblju od 2012. do 2019. godine u ukupnoj proizvodnji žitarica, iskazano količinski, činio je udjel oko 59,7 posto. Unatoč činjenici da nam iz godine u godinu pada stočarska proizvodnja, kukuruz ipak ostaje broj jedan na našim poljima. Prema procjenama, čak se 80 posto cjelokupne hrvatske proizvodnje ove žitarice odnosi na OPG-ove i obrte. Iako nema službenih podataka, najveći pojedinačni proizvođači ove kulture veliki su poljoprivredni sustavi.

kukuruz, polje Foto: Pixabay

Posljednjih godina bitno se povećao prinos

Proizvodnja kukuruza u Hrvatskoj pod neposrednim je utjecajem svjetskih trendova, i klimatskih i tržišnih. U Hrvatskoj se ukupno zasijane površine kreću između 250.000 do 300.000 hektara, a najveće površine zabilježene su 2005. godine kad je bilo 319.000 hektara. U 2016. godini površine pod kukuruzom su se, primjerice, smanjile na oko 250.000 hektara što je bila posljedica smanjenja potrošnje u stočarskoj proizvodnji. Proizvodnja i u Hrvatskoj i u ostalim zemljama EU-a ima velika godišnja kolebanja.

Hrvatska proizvodnja u prosjeku se kretala oko 1,8 milijuna tona. Iako se do 2020. godine predviđalo smanjenje zasijanih površina, zbog povećanja priroda očekujemo povećanje proizvodnje kukuruza u Hrvatskoj na oko 2,33 milijuna tona. Posljednjih se godina bitno povećao prinos kukuruza. Sada se već prosječno ostvaruje devet tona po hektaru, a prije koju godinu prinos je bio oko 6,5 t/ha. Kod ozbiljnih robnih proizvođača bilježimo prosječni prinos između 10 i 11 t/ha, a najbolji prinosi idu i do 16 t/ha. Iako će i ove godine prinosi biti na vrlo visokoj razini, bolji prinosi bili su ostvareni u 2019. i 2018. godini.

Prinos je još na nezadovoljavajućoj razini u odnosu na ostale EU zemlje koje su snažni proizvođači kukuruza, primjerice, Francuska, Njemačka, Italija ili Španjolska. Uz primjenu hibrida visoke rodnosti i kvalitete zrna, modernizaciju tehnologije i tehnike proizvodnje, prinosi u istočnoj Hrvatskoj idu i do 16 t/ha, ali prosjek i dalje nije zadovoljavajući s obzirom na uvjete koje imamo za proizvodnju.

Raste izvoz kukuruza 

Proizvodnja ratarskih kultura u Hrvatskoj u posljednjim godinama postaje sve značajniji izvor poljoprivrednog prihoda naših poljoprivrednih proizvođača. U ukupnom poljoprivrednom outputu biljne proizvodnje 2019. godine, sudjeluje sa 60,5 posto, od toga 35 posto čini ratarstvo (žitarice, uljarice, proteinske kulture, duhan, šećer i krmno bilje). Kukuruz čini devet posto ukupnoga poljoprivrednog outputa izraženog u stalnim cijenama. Također, pšenica, kukuruz i soja postaju jedan od najznačajnijih proizvoda koji se izvoze iz Hrvatske.

Izvoz kukuruza iz Hrvatske doživio je veliki rast. Podaci pokazuju da smo, primjerice, u 2016. godini izvezli količinu od 476.951 tone u vrijednosti nešto višoj od 82 milijuna eura, dok su prošle godine na vanjska tržišta otišle 872.853 tone u vrijednosti od 140,2 milijuna eura. U prvoj polovici ove godine izvezeno je 534.295 tona vrijednih 94 milijuna eura. Tijekom prošle godine čak 513.000 tona izvezeno je u Italiju, a 209.000 tona u Austriju.

Uvoz je u prošloj godini iznosio tek 42.089 tona vrijednih 37,4 milijuna eura, što pokazuje da se u ovoj proizvodnji ostvaruje veliki suficit u vanjskoj trgovini. Najviše se merkantilnoga kukuruza uvezlo iz Mađarske, Srbije i BiH, dok se sjemenskoga kukuruza najviše uvozilo iz Mađarske, Francuske i Austrije.

kukuruz, sllika dva Foto: Pixabay

U EU urod revidiran na 62,8 milijuna tona

Površine pod kukuruzom u svijetu na razini su od 182 milijuna hektara, uz prosječni prinos od 5,6 tona po hektaru. Ukupna je svjetska proizvodnja kukuruza oko tisuću milijuna tona, a najveći svjetski proizvođači kukuruza su SAD, Kina i Brazil s ukupno dvije trećine svjetske proizvodnje.

Cijena kukuruza na svjetskom tržištu, uz znatna godišnja kolebanja, bilježi rast. Veliki utjecaj na rast cijena ima SAD koji, kao najveći svjetski izvoznik kukuruza, sve više svoju proizvodnju kukuruza koristi za proizvodnju biogoriva, a to utječe na količine i cijene kukuruza na globalnim tržištima. Relativno mala tržišta, poput hrvatskog, pod izravnim su utjecajem svjetskih trendova.

EU je treće područje za proizvodnju kukuruza u svijetu. U EU kukuruz se proizvodi na više od 15 milijuna hektara, od čega se 60 posto (9,4 milijuna hektara) bere kao zrno, a 40 posto (5,9 milijuna hektara) kao silaža. Sjeme kukuruza proizvodi se na približno 150.000 do 200.000 hektara. Za bioplin kukuruz se sadi na jedan milijun hektara. Dok je u SAD-u 90 posto kukuruza GMO hibridnih sorti, u EU je to samo dva posto od ukupno proizvedena kukuruza. Posljednjih godina Rumunjska je postala najveći proizvođač kukuruza u EU te je znatno preskočila Francusku.

Urod kukuruza u EU za 2020. revidiran je na 62,8 milijuna tona u odnosu na prethodnu prognozu od 64,6 milijuna tona. Prošlogodišnji urod iznosio je 65,3 milijuna tona, a vruće i suho vrijeme dodatno je smanjilo potencijal prinosa, posebno u zemljama Balkana. EU je veliki uvoznik kukuruza, a samo je prošle godine uvoz iznosio oko 20 milijuna tona, pri čemu su najveći uvoznici ove kulture Španjolska s uvozom od oko sedam milijuna tona te Nizozemska s četiri milijuna tona. Veliki uvoznici kukuruza su i Portugal, Italija i Danska. Najviše kukuruza na EU tržište dolazi iz Ukrajine, Brazila, Srbije, Moldavije i Argentine.

Hrvatska na 48. mjestu

Prema podacima FAOSTAT-a, od 166 zemalja najvećih proizvođača kukuruza Hrvatska zauzima 48. mjesto, a u ovoj smo proizvodnji deveta zemlja u EU. Gotovo dvije trećine EU žitarica rabi se za hranu za životinje, oko jedne trećine za ljudsku potrošnju, a samo tri posto za biogoriva. EU nije samodostatna u proizvodnji proteina namijenjenih za prehranu životinja – stočne hrane; samodostatnost je na samo 61 posto.

Očekuje se da će potražnja za žitaricama rasti oko 10 posto do 2030. godine. Uvjetovana je porastom potrošnje, naročito kukuruza zbog industrijske potrošnje i stočne hrane te glukoze i bioetanola. Izvozne mogućnosti prisutne su u zemljama istočnog Mediterana, subsaharskoj Africi i zemljama Zaljeva.

Do 2030. godine u EU se ne predviđa rast nego manji pad površina pod ratarskim kulturama, ali se i dalje očekuje povećanje prinosa, pa time i povećana proizvodnja. Očekuje se da će nove tehnologije, koje se sve više uvode, polučiti smanjenje troškova proizvodnje (nova oprema, strojevi), ali i povećanje prinosa učinkovitijim tehnikama sijanja, sustava navodnjavanja, kontrole bolesti, praćenja usjeva satelitskim snimkama i uporabe dronova te općenito softvera (informacijske tehnologije) za upravljanje farmama. Postoji prostor za uvoz ratarskih kultura, žitarica i uljarica u EU, ali i za izvoz iz EU-a.

"Budući da EU novom Zajedničkom poljoprivrednom politikom sve više forsira ekološku proizvodnju i drastično smanjivanje uporabe pesticida i zaštitnih sredstava do 2030. godine, već sada se na razini slabije razvijenih EU poljoprivreda otvara rasprava kakav će to imati utjecaj na buduće ratarske prinose. U Hrvatskoj se o ovom potencijalnom problemu još uvijek nije počelo otvoreno razgovarati, ali bi bilo važno vidjeti kako će nove politike EU-a za poljoprivredu utjecati na buduće prinose u ratarstvu, koji je jedini sektor hrvatske poljoprivrede u kojem se vidi stabilnost i potencijal rasta i izvoza. Zbog toga bi već sada trebalo započeti s ozbiljnim promišljanjima o tome kako će se novi ekološki standardi odraziti na ove proizvodnje i kod nas", zaključak je analize Smartera.

 

P.hr/I.G.