Primorac: Porezna reforma neće narušiti mirovinski sustav

23. svibnja 2023.

Marko Primorac/Foto: Vlada RH Twitter

Ministar financija Marko Primorac rekao je da najavljena porezna reforma neće narušiti porezni sustav, a lokalnim vlastima dat će priliku za smanjenje poreznog tereta i povećanje plaća građana.

"Smatram kako je mnogo bolje i transparentnije da se rasterećenja koja bi pomogla onima s najnižom plaćom provedu u sustavu doprinosa za mirovinsko osiguranje", rekao je Primorac na konferenciji Američke gospodarske komore (AmCham) Održivi porezni sustav - politika, praksa i perspektive.

Vlada je, kako je rekao, poduzela mjere da prilikom novoga kruga porezne reforme ne bi narušila mirovinski sustav.

Ponovio je da Vlada planira povećati autonomiju jedinica lokalne samouprave i dati im mogućnost da same određuju stope poreza na dohodak u zadanim okvirima, koje će propisati središnja država. Istaknuo je da to neće biti bez ograničenja i da će ti rasponi biti održivi.

"Porezna politika ima važnu ulogu u jačanju socijalne sigurnosti, rasterećenju gospodarstva i pomoć je najugroženijima", rekao je.

Smatra da će njome biti povećana konkurentnost gospodarstva.

AmCham pozdravlja porezne izmjene i smatra da je to dobra prilika za Hrvatsku i njezino gospodarstvo, rekla je predsjednica AmChama Andrea Doko Jelušić.

"AmCham i u ovom krugu porezne reforme očekuje daljnje rasterećenje plaća koje će dovesti do veće kupovne moći građana u uvjetima inflacije. Međutim, porezna politika trebala bi i dalje biti usmjerena na porezno rasterećenje poslovanja kako bi se omogućilo dodatno ulaganje u inovacije, rast i razvoj te zadržavanje radne snage u Hrvatskoj", rekla je Doko Jelušić.

U Preporukama za reformu poreznog sustava u 2023. godini AmCham predlaže povećanje neoporezivoga osobnog odbitka na 650 eura, smanjenje stope od 20 posto na 10 posto poreza na dohodak i porezne stope od 30 posto na 25 posto te smanjenje obveznih doprinosa.

AmCham predlaže primjenu opcijskih planova i u društvima s ograničenom odgovornošću, uz smanjenje porezne stope s 20 na 10 posto te da se vrijednost primitaka iz opcijskih planova smatra bruto primitkom kako bi se izbjeglo potenciranje efektivne porezne stope.

Ministar Primorac potvrdio je uvođenje opcijskih planova za društva s ograničenom odgovornošću. To znači da će vlasnici takvih društava svojim ključnim zaposlenicima moći dati udjele u poduzeću i time ih dodatno nagraditi i zadržati.

Hina/P.hr