Prijave za subvencionirane kredite bit će otvorene dulje

24. ožujka 2020.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Posljednjih tjedana u Ministarstvo te u APN svakodnevno stižu upiti zabrinutih građana, djelatnika banaka, agenata za posredovanje u prodaji nekretnina i javnih bilježnika kojima je novonastala situacija stvorila brojne izazove. Stambeno zbrinjavanje mladih obitelji među najvažnijim je projektima Ministarstva, no dodatno izlaganje zdravlja građana nije prihvatljivo, kažu u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Zbog svih onih građana koji su već prikupili potrebnu dokumentaciju, potpisali predugovore, dali kapare te koji su prethodnih tjedana molili da se poziv održi, on će se otvoriti, kako je i planirano, 30. ožujka, ali će biti otvoren najmanje do kraja travnja, a po potrebi i dulje. Situaciju je nemoguće predvidjeti, ali ćemo pratiti i prilagođavati se, kažu u Ministarstvu.

"Razumijemo sve koji nam se ovih dana javljaju. Svjestan sam da su se neki ugovorno obvezali prema prodavateljima, da se boje da će ostati bez kapara i zato će se poziv otvoriti prema planu, ali će zaprimanje biti uz strogo pridržavanje svih uputa. Jedini cilj ove mjere jest da mladima osiguramo dom, ali sad svi moramo biti odgovorni i dati svoj doprinos da se zaustavi širenje koronavirusa. Poziv će stoga biti otvoren dok se situacija ne smiri. Poštujmo upute Stožera, slušajmo struku, pazimo jedni na druge i samo tako će se cijela situacija ponovno normalizirati. Poziv će biti otvoren dovoljno dugo da se predaju zahtjevi, te ne treba forsirati odlazak u banke i stvarati gužve jer će biti vremena. Svjestan sam da je dio građana koji su sada htjeli predati zahtjev trenutno u samoizolaciji. Ne brinite se, odradite karantenu i po potrebi liječenje i sve ćete stići obaviti kad se situacija smiri", kaže ministar graditeljstva Predrag Štromar.

"Sredstva će biti osigurana za sve koji predaju valjane zahtjeve, a novi poziv ide u rujnu kako smo i obećali", najavio je Štromar te zahvalio predstavnicima banaka i agencija za posredovanje u prodaji nekretnina na prijedlozima i konstruktivnim razgovorima.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja poslat će uputu predstavnicima banaka te APN-u kako bi se zahtjevi zaprimali u skladu s uputama Stožera za civilnu zaštitu.

P.hr/K.S.