Priče koje kroje Varteks - prozor iz prošlosti u sadašnjosti

3. rujna 2019.

Foto: Arhiva Gradski muzej Varaždin i Varteks

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, 5. rujna otvara se izložba o stoljetnoj povijesti jedne od najvećih  tekstilnih tvornica u Hrvatskoj "Priče koje kroje Varteks", koja će prikazati rad i djelovanje ove hrvatske modne kuće kroz 14 priča vraćanjem u prošlost i pogledom u budućnost kroz zanimljive isječke iz prošlosti i sadašnjosti.

"Ovom izložbom dajemo veliko priznanje kući Varteks koja je od 1918. do kraja 1946. djelovala pod imenom Tekstilna industrija Varaždin, a od prosinca 1946. pod imenom Varteks. Danas, sto godina kasnije, Varteks se vraća u punom sjaju kao vertikalno integrirana modna kuća - kaputi, odijela, poslovni kompleti - opet su zauzeli vodeće mjesto. Varteks stvara novu modnu revoluciju na ovim prostorima, na temeljima svog povijesnog iskustva i kulture odijevanja kao imperativa u društvenim odnosima", rekao je predsjednik Uprave Varteksa Nenad Bakić.

Vartekst Izložba Foto: Arhiva Gradski muzej Varaždin i Varteks

Izložba je realizirana u suradnji Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba, Gradskog muzeja Varaždin i tvrtke Varteks.

"Zahvaljujući suradnji dva gradska muzeja, Muzeja za umjetnost i obrt i Gradskog muzeja Varaždin koji je realizirao prošlogodišnju izložbu Stoljeće tekstila u Varaždinu, postavljeni su temelji upravo ovoj izložbi koja će zagrebačkoj i široj publici predstaviti sve važne trenutke iz povijesti kao i pogled u budućnost tvrtke Varteks", rekao je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Miroslav Gašparović.

Miroslav Gašparović i Nenad Bakić, Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, i Nenad Bakić, predsjednik Uprave Varteksa

Izložba će kroz 14 atraktivnih priča prikazati zanimljive isječke i ulogu Varteksa na svjetskoj modnoj sceni, poput kreacije Žuži Jelinek dizajnirane za Varteks, žene – radnice koje su omogućile razvoj ove industrije, marketinške djelatnosti od 30-ih godina do danas, prezentacija proizvoda Tvornice Tivar odijela u različitim tiskovinama i promotivnim materijalima. Sto godina kasnije, Varteks već potvrđenim atributima tradicije i kvalitete dodaje i treći atribut: ponovo stavlja naglasak i na vrhunski dizajn po kojem je bio poznat svih proteklih desetljeća.

Varteks stara foto  Foto: Arhiva Gradski muzej Varaždin i Varteks

Vlastiti dizajnerski tim ojačan priznatim imenima hrvatske modne scene upravo stvara nove modele, nove linije, kolekcije. Stvaraju se odjevni predmeti bez kompromisa – iz najkvalitetnijih tkanina, pomno odabranih detalja do savršene izrade.

Atraktivnim muzejskim postavom, svojevrsnim putovanjem u budućnost, izložba će ujedno predstaviti današnji Varteks i strateške pravce budućeg razvoja ovog modnog brenda, duboko utemeljenog na slavnoj stogodišnjoj povijesti koje su ga oblikovale.

Izložba u Zagrebu ima za cilj još jednom ukazati ukupnoj javnosti kvalitetu i dosljednost te liderstvo u modi tvrtke Varteks na ovim prostorima kako kroz povijest tako i ubuduće.  

Varteks_3_Foto Mare Milin Foto: Mare Milin

Izložbu će pratiti zanimljiv popratni program radionica, evenata, u organizaciji Varteksa, Muzeja za umjetnost i obrt i Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu,a bit će otvorena do 6. listopada 2019.

 

 

P.hr/I.Grgić