Prve procjene: U 2023. manje pšenice i ječma

31. kolovoza 2023.

Foto: Shutterstock

Ekstremni vremenski uvjeti koji su obilježili proljeće 2023. godine, pri čemu se posebno ističu poplavljena područja zbog prekomjernih oborina i pritiska štetnih tvari u tlima, mogli bi, prema prvim procjenama, dovesti do smanjenja proizvodnje pšenice za 13 posto te ječma za 20 posto, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Prve službene procjene, ističe se u priopćenju, ipak potvrđuju manji pad proizvodnje pšenice nego što se najavljivalo tijekom proljeća i ranog ljeta, a mogući su razlozi za to oporavak na pojedinim dijelovima i gotovo 10 posto više zasijanih hektara.

Slična je situacija i s ječmom kojeg je također zasijano više, no zbog značajno manjih prinosa prve procjene Državnog zavoda za statistiku govore da je moguće više od 20 posto pada.

U slučaju uljane repice situacija je drukčija jer su se površine pod uljanom repicom smanjile zbog prelaska na neke druge kulture, a prinos je povećan.

Hrvatska i mnoge zemlje već drugu se godinu zaredom suočavaju s ekstremnim vremenskim uvjetima koji su se prošle godine odrazili na proizvodnju kukuruza zbog ljetnih suša, dok su se ove godine, zasad, prekomjerne oborine odrazile na ozime kulture, navodi se u priopćenju.

Otkupne cijene žitarica (pšenice, ječma i kukuruza) ove su godine niže od rekordno visokih koje su bile zabilježene prošle godine. Pad cijena žitarica bio je izraženiji ranije ove godine te su se stabilizirale krajem lipnja, ističe se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, iz kojeg očekuju neometanu opskrbu domaćeg tržišta i nastavak izvoza.

Hina/P.hr