Inženjeri pregledavaju zgrade nakon potresa besplatno

25. ožujka 2020.

Foto: Twitter Vlada

Hrvatska komora inženjera građevinarstva upozorila je građane Grada Zagreba da članovi Komore, inženjeri građevinarstva, koji u organizaciji zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama, preliminarno procjenjuju stanje stambenih zgrada, to rade besplatno.

Komora je morala reagirati jer je dobila s terena obavijest o sramotnom ponašanju nekoliko pojedinaca koji su uplašenim građanima pokušavali naplatiti preglede oštećenih domova. Svi članovi Komore pozvani su da se dobrovoljno jave za pomoć, što su mnogi učinili i pružaju nesebičnu pomoć u ovim teškim uvjetima rada na terenu. Članovi Komore na teren izlaze besplatno i organizirano preko Ureda za upravljanje hitnim situacijama - i obvezno imaju traku s oznakom civilne zaštite.

HKIG najstrože osuđuje postupke pojedinaca koji su pokušali naplatiti procjene, te poziva građane Zagreba da Komori, ako imaju, dostave podatke o identitetu takvih pojedinaca, kako bi Komora mogla poduzeti odgovarajuće mjere. Informacije o tome građani mogu poslati na mail info@hkig.hr.

Komora inženjera građevinarstva podsjeća da se hitno pregledavaju i ocjenjuju nosivost i uporabljivost zgrada kao nosivih cjelina tj. provode se preliminarne procjene zgrada, a ne rade se pojedinačne procjene stambenih jedinica (stanova) ili poslovnih jedinica . Ovaj prvi pregled je hitan radi zaštite građana čiji domovi su pretrpjeli oštećenja opasna po život. Tek nakon ovih prvih pregleda, u HKIG-u očekuju da će se organizirati detaljni pregledi sa snimkom postojećeg stanja i izradom projekta sanacije za svaku pojedinu građevinu.

P.hr/K.S.