Trgovci informirani o načinu prikupljanja i objave cijena roba

8. veljače 2023.

Foto: Shutterstock

Predstavnici udruženja trgovine u utorak su na sastanku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja informirani o metodologiji prikupljanja i objave cijena u sustavu koji će građanima služiti za transparentan uvid i usporedbu maloprodajnih cijena u trgovačkim lancima.

Kako je priopćeno iz tog ministarstva, sastanak s predstavnicima udruženja trgovine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) i Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) sazvan je da bi se raspravilo o aktualnoj situaciji te razmijenile informacije i usuglasili planovi za pružanje podrške hrvatskom trgovačkom sektoru.

Sastanku su prisustvovali Jurica Lovrinčević uime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja; Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK; Josip Zaher, predsjednik HGK - Komore Zagreb; Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovine pri HUP-u i Danijel Vidiš, član Izvršnog odbora Udruge trgovine pri HUP-u.

Lovrinčević još je jednom zahvalio trgovačkim lancima Konzumu, KTC-u i Tommyju na podršci i suradnji u projektu praćenja maloprodajnih cijena.

Podsjetimo, spomenuti trgovački lanci odazvali su se pozivu Ministarstva na suradnju radi zaštite potrošača od neopravdanog dizanja cijena. Ministarstvo, naime, želi omogućiti usporedivost kretanja cijena šireg broja proizvoda koji su bitni za osobnu potrošnju, a koje i DZS uzima u svoj obračun potrošačkih cijena, tzv. bijele liste. Riječ je o 78 proizvoda, odnosno o cijeni kave i voćnog soka koji nude ugostiteljski objekti.

Predstavnici udruženja trgovine danas su informirani o metodologiji prikupljanja i objave cijena u sustavu koji će građanima služiti za transparentan uvid i usporedbu maloprodajnih cijena u trgovačkim lancima, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo je još jednom pozvalo i ostale trgovci da se pridruže projektu, a za petak je najavljeno njegovo predstavljanje.

Hina/P.hr