Sektor svinjogojstva pogođen krizom zbog COVID-a, ali i širenjem afričke svinjske kuge

28. siječnja 2022.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zajedno s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom, ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem te ravnateljem Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnog razvoja Goranom Lipavićem, održala je sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske udruge uzgajivača svinja, Središnjeg saveza udruge uzgajivača svinja Hrvatske SUS, Poljoprivredne zadruge Slavonski svinjogojac i Veterinarske stanice Varaždin te tvrtki Žito i Osatina Grupa, s temom stanja u sektoru svinjogojstva.

Predstavnici proizvođača istaknuli su uspješno završene pregovore s Europskom komisijom u području dobrobiti životinja i apliciranju stajskoga gnojiva na oranice tijekom 2021. godine, koje su rezultirale Promjenama programa ruralnog razvoja. Naglasili su i značaj dodatnih mjera Vlade RH u sektoru stočarstva, koje se suočilo s teškim poremećajima, najprije u lancima opskrbe, a zatim i zbog porasta cijene stočne hrane te energenata.

Predstavnici sektora i Ministarstva komentirali su drugu procjenu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje i realnog dohotka u poljoprivredi koja još jednom potvrđuje izdržljivost hrvatskih proizvođača, ali i tešku situaciju u sektoru svinjogojstva s obzirom na rast cijena, input i pad cijena proizvoda koji se kontinuirano događa od početka 2021. godine. Stoga je zatražena dodatna pomoć Ministarstva koja će se razmotriti.

Na sastanku je raspravljano o uređenju tržišta i prijedlozima novih investicijskih natječaja u sektoru svinjogojstva.

"Sektor svinjogojstva vrlo je teško pogođen krizom zbog COVID-a 19, ali i širenjem afričke svinjske kuge na europskom kontinentu, što vrlo često, uz prijedloge intervencija, ističemo na Vijeću EU-a. Tijekom 2021. godine Hrvatska je uspjela notificirati velik broj mjera pred Europskom komisijom, a takav rad nastavit će i dalje. Uz zajedničku zabrinutost zbog tržišnih poremećaja, pozitivnim smo na sastanku ocijenili daljnji interes za investicijski ciklus koji je započeo našim natječajem za ulaganja u reprocentre, a nastavit će se ulaganjima u tovilišta, za što je natječaj u tijeku", izjavila je ministrica poljoprivrede.

P.hr/I.G.