Predstavljeno rješenje za nedostatak stručnjaka za podatkovne centre

14. kolovoza 2022.

Foto: Schneider Electric

Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, najavio je niz ažuriranja svoje platforme za digitalno obrazovanje Schneider Electric University. Dostupna na 14 svjetskih jezika, platforma za profesionalni razvoj nudi svojim dionicima iz industrije mogućnost profesionalnog usavršavanja kako bi bili u toku s najnovijim tehnologijama, ali i inicijativama za održivost i energetsku učinkovitost podatkovnih centara.

Do danas je Schneider Electric University isporučio više od milijun tečajeva za više od 650.000 korisnika podatkovnih centara koji dolaze iz 180+ zemalja svijeta. Program kvalifikacije za certificiranog suradnika podatkovnih centara (DCCA) donosi brojna nova ažuriranja koja uključuju osnove snage, hlađenja, nosača i fizičke sigurnosti, ali i smjernice za optimizaciju dizajna podatkovnih centara kako bi bili otporniji, energetski učinkovitiji i održiviji.

Na platformi su sad dostupni i brojni drugi tečajevi koji pokrivaju različite teme, od optimizacije rasporeda hlađenja i temeljnih strategija kalibriranja podatkovnih centara do ispitivanja metoda zaštite od požara.

Kurikulum platforme bavi se i ključnim temama za industriju kao što su odabir i planiranje lokacije podatkovnih centara, koji nudi smjernice o tome kako odabrati brown i greenfield lokacije za pristup obnovljivoj energiji; alternativne tehnologije za proizvodnju električne energije koje pomažu u provedbi strategija obnovljive energije, proizvodnji energije na licu mjesta i upotrebi tehnologija kao što su mikromreže; i tehnologija baterija za podatkovne centre, koja procjenjuje utjecaj na održivost različitih vrsta UPS baterija, prednosti litij-ionske tehnologije te nudi analizu troškova životnog ciklusa.

Rješavanje problema nedostatka vještina u industriji

Prema rezultatima godišnjeg istraživanja Uptime Institute Annual Data Center 2021, procjenjuje se da će zahtjevi za novim kadrom porasti na globalnoj razini na gotovo 2,3 milijuna u 2025. godini. Nadalje, 32 posto ispitanika prijavilo je poteškoće u zadržavanju zaposlenika, pri čemu je 47 posto imalo poteškoće u pronalaženju kvalificiranih kandidata za otvorena radna mjesta. Privlačenje i zadržavanje talenata unutar industrije, koja je srce digitalne ekonomije, sada doseže kritičnu masu.

Potičući pojedince na usavršavanje i besplatan nastavak svoga profesionalnog razvoja, Schneider Electric University izravno se bavi nedostatkom vještina u industriji podatkovnih centara te nedostatkom talenata podržavajući tvrtke u tome da privuku i zadrže nove i postojeće talente specijaliziranim tehničkim obrazovanjem, bez obzira na to gdje se nalaze.

"U posljednjih nekoliko godina potrebe zapošljavanja u sektoru podatkovnih centara eksponencijalno su rasle dosežući rekordne razine. Međutim, nedostatak sektorskih vještina ostaje značajan izazov i ima potencijalne implikacije za druge povezane industrije", komentirala je Jelena Pejković, direktorica prodaje odjela Secure Power kompanije Schneider Electric za Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

 

 

P.hr/I.B.