Predstavljena prva pametna poslovna zona u Hrvatskoj

23. studenoga 2020.

Industrijsko-logistička zona Kutina strateški je projekt, a njeni potencijali, koji bi uvelike trebali unaprijediti gospodarstvo te povećati zaposlenost i poboljšati uvjete života, predstavljeni su na konferenciji u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Grada Kutine.  

"Želimo stvoriti uvjete za dolazak novih investitora. Nije to učinjeno preko noći, na tome se radi duži niz godina. Naša zona nije samo 'gola livada', već je u potpunosti spremna za dolazak potencijalnih investitora. Uređena je dokumentacija, komunalna infrastruktura. Imamo izuzetno dobar prometni položaj, niz drugih pogodnosti i tvrtke u okruženju koje mogu pružiti potporu potencijalnom investitoru", rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Zona će biti i prva pametna zona u Hrvatskoj. Prostire se na 74 hektara i nudi niz pogodnosti budućim investitorima. Uz osiguranu komunalnu, energetsku i prometnu infrastrukturu, zona je na dobrome geoprometnom položaju, u skladu je s prostornoplanskom dokumentacijom te su budući investitori oslobođeni plaćanja komunalnoga doprinosa, a komunalne naknade pet godina.

"Osnivanjem poduzetničkih zona otvaraju se nova radna mjesta, nove mogućnosti za ulaganje, pridonosi se razvoju maloga i srednjeg poduzetništva te ukupnoga razvoja lokalne zajednice. No, i te industrijske zone trebaju biti konkurentne. Pobjeđuje onaj tko stvori bolje uvjete i tko ponudi više. Moraju usavršiti svoju ponudu kako bi investitore privukli i zadržali, od uvjeta visoke infrastrukturne opremljenosti do javnoga i konkurentnoga sustava poticaja i olakšica te konkurentnog ljudskoga kapitala", rekao je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš istaknuvši i važnost digitalnih tehnologija u poslovanju i ponudi poslovne zone u Kutini kao prve pametne poslovne zone u Hrvatskoj.

Tomislav Radoš Tomislav Radoš / Foto: HGK 

Pilot-projekt digitalizacije poduzetničke infrastrukture

U vremenu početne aktivnosti, kao i poslije, pri proširenju postojećih investicija unutar poduzetničke infrastrukture, digitalne tehnologije javnim tijelima omogućuju transparentnost, a poduzetnicima veću učinkovitost i uštede, čime se otvara prostor za inovacije i investicije.

Pilot-projekt digitalizacije poduzetničke infrastrukture u Kutini uključivat će mrežu interneta stvari (Internet of Things) u lokalnom vlasništvu, jedinstveni softver za nadzor i upravljanje poduzetničkom infrastrukturom i gradskom imovinom u gradskom vlasništvu, omogućavanje energetskih ušteda i analiza gradu i poduzetnicima te digitalizaciju informacija ključnih za investitore i povezivanje s građanima.

Karta zone Kutina

Grad Kutina opremiti će i poduzetnike koji posluju u zonama pametnim modulima za mjerenje potrošnje struje, vode i plina. Zona će uključivati i sustav za upravljanje gradskom rasvjetom te digitalizirane podatke i preglede parcela u zoni za potencijalne investitore, uključujući i analizu dostupne radne snage.

Platforma za e-usluge HGK

Državni tajnik Središnjega državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić predstavio je aktivnosti države u vezi s digitalizacijom. "Digitalna transformacija nije samo tehnologija. Ona mijenja poslovni model, stvara nove vrijednosti i događa se prvo u našim glavama. Radi se o horizontalnoj temi koja zadire u sve sfere društva", rekao je Gršić.

Predstavljena je i platforma za e-usluge Hrvatske gospodarske komore Digitalna komora, nedavno završen projekt digitalne transformacije HGK. Riječ je, naime, o informacijsko-komunikacijskoj platformi koja implementira osam e-usluga (e-financiranje, e-javne ovlasti, e-članice, e-zakonodavstvo, e-sajmovi i promocije, e-pokreni poslovanje, e-gospodarske informacije i e-edukacije) te kojom se ubrzava komunikacija i unapređuju odnosi s članicama.

Digitalizirano je i izdavanje dokumenata za javne ovlasti te omogućeno još aktivnije sudjelovanje gospodarstvenika u stvaranju i promjeni zakonodavnoga i regulatornog okvira. Uz to, gospodarstvenicima su izvori financiranja dostupniji i omogućena je kvalitetnija promocija njihovih proizvoda i usluga.

 

P.hr/I.G.