Predstavljena Rolla - prvi hrvatski električni romobil za najam

29. travnja 2021.

Foto: IDDI

Zagrebački startup IDDI predstavio je prvi hrvatski električni romobil Rolla s pratećom punionicom i aplikacijom, a tržištu ga nudi samo za najam, ponajprije u turističkim objektima.

Zahvaljujući svojim mogućnostima, široj populaciji Rolla omogućuje iskustvo koje pružaju mnogo skuplji modeli dostupni na tržištu, ali bez izdvajanja znatnih sredstava za kupnju, rečeno je na predstavljanju Rolle.

Od svibnja ovaj električni romobil moći će se unajmiti na tri destinacije u Hrvatskoj. Dvije su u blizini Plitvičkih jezera, Camping Plitvice i Plitvice Holiday Resort, a treća je u Istri na Premanturi, u sklopu hotela Premantura, na samom početku zaštićenog područja rta Kamenjak. 

Promicanje turizma, ekologije i mikromobilnosti 

"Električni romobil Rolla razvili smo baš imajući u vidu najam, odnosno svoj doprinos poticanju globalne mikromobilnosti i ekološke osviještenosti. Korisnici će putem aplikacije Rolla moći birati personalizirane romobilske rute i prema odabranim parametrima dobivati informacije o lokalnim znamenitostima i događanjima. Mnogo je neprospavanih noći iza nas, mnogo uloženog truda i rada i nadamo se da će i korisnici prepoznati sve odlike Rolle, kao što mi vjerujemo da smo napravili odličan, siguran i zabavan proizvod za svoje korisnike", izjavio je Ivan Šimatović, jedan od idejnih začetnika Rolle i direktor tvrtke IDDI.

Nikolina Tarnovski, PR i marketinška menadžerica tvrtke IDDI, pojasnila je da je IDDI službeno osnovan početkom prošle godine, iako su dečki prve ideje i koncept započeli razvijati pola godine prije toga.

"Ta ideja i koncept razvijen je danas pod našim brendom Rolla koji predstavlja paket – električni romobil, mobilna aplikacija i punionica koja upotpunjuje koncept automatiziranog najma. Cijela ideja pretočena je u konkretni paket proizvoda samo i isključivo zahvaljujući cijelom timu bez čijeg znanja, volje i požrtvovnosti ovo danas zaista ne bi bilo moguće", rekla je Tarnovski.

Realizaciju ideje omogućio im je kredit HBOR-a u iznosu od 700.000 kuna, a kako bi mogli što prije i kvalitetnije započeti s unaprjeđenjem i razvojem još boljih proizvoda, pokrenuli su crowdfunding-kampanju u sklopu hrvatske platforme Croinvest.eu. Ona uključuje izradu studije i razvoj komponenti romobila od biorazgradivih materijala poput konoplje.

Tim koji je razvio Rollu čini osam stručnjaka iz područja elektronike, elektrotehnike, strojarstva i drugih srodnih područja. Rastući trend uporabe e-romobila potaknuo ih je da započnu s izradom vlastita električnog romobila s performansama koje zadovoljavaju sve kriterije i "liječe bolesti" već dostupnih modela na tržištu.

Projekt Rolla bio je i dio natjecanja Startup factory by Zicer.hr. Nizom edukacija i konzultacija s domaćim i stranim stručnjacima pod vodstvom vrhunskih mentora proširili su svoja sadašnja znanja iz područja poduzetništva i stekli nova.

P.hr/I.B.