Uskoro natječaji za poljoprivrednike na Banovini

23. veljače 2021.

Foto: Pixabay

Putem novog Natječaja Mjere 5 Programa ruralnog razvoja, na koji će se moći prijaviti ovaj mjesec po ubrzanoj i pojednostavnjenoj proceduri, potresom pogođeni poljoprivrednici moći će sanirati poljoprivredno zemljište, izgraditi i/ili rekonstruirati objekt, popraviti i/ili nabaviti strojeve, mehanizaciju i opremu za poljoprivrednu proizvodnju, nabaviti domaće životinje i sadnice višegodišnjeg bilja, a dodatno će se poticati i uporaba drva u obnovi poljoprivrednih gospodarskih objekata, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Dodatno se planira nadogradnja Mjere 11 radi dodatnog poticanja ekološkog stočarstva i promjene u Mjeri 6 za mlade i male poljoprivrednike s ciljem ostanka, rasta i razvoja svojih proizvodnji na potresom pogođenom području. Spomenut je i projekt Sisačko-moslavačke županije i Hrvatskih voda koji će se financirati iz Programa ruralnog razvoja - izgradnja sustava navodnjavanja Velika Ludina s revitalizacijom voćnjaka unutar Mjere 4. Predviđena je i dodatna aktivacija podmjere 4.1.1. za ulaganje u opremu za navodnjavanje, uz poticanje na udruživanje u proizvođačku organizaciju te aktivacija zapuštena poljoprivrednog zemljišta i uporabu šumskog zemljišta u poljoprivredne svrhe.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković jučer je posjetila Sisačko-moslavačku županiju, pri čemu je obišla lokalna poljoprivredna gospodarstva, sudjelovala na sastanku Stožera za otklanjanje posljedica uzrokovanih potresom, na kojem je predstavila natječaj za obnovu poljoprivredne proizvodnje i dodatne mjere za razvoj poljoprivrede na potresom pogođenim područjima te posjetila izmješteni ured Ministarstva poljoprivrede u Petrinji.

"Aktivirali smo sve mehanizme pomoći za pogođene poljoprivrednike. Uz 120 milijuna kuna u sklopu Mjere 5 za obnovu i opremanje PG-ova i 60 milijuna kuna za mlade i male poljoprivrednike putem Mjere 6, nastavit ćemo i s izravnim potporama od kojih smo u prvim tjednima, uz mjere ruralnog razvoja, isplatili 93 milijuna kuna", izjavila je ministrica Marija Vučković. 

Vučković je naglasila da će prijave na natječaje biti ubrzane i pojednostavnjene. "Svaki poljoprivrednik imat će savjetnika i pomoć s dokumentacijom, a navedene mjere pomoći neće samo pridonijeti obnovi narušena poljoprivrednog potencijala, već su dio šire namjere revitaliizacije poljoprivreda ovoga područja." 

Vučković je u Petrinji posjetila izmješteni ured Ministarstva poljoprivrede, gdje će poljoprivrednici u uredovnom vremenu moći dobiti informacije i savjete stručnih djelatnika Ministarstva. Službenici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a do sada su kontaktirali 4.439 PG-a, pri čemu je s njih više od 2.100 ostvaren i neposredni kontakt obilaskom gospodarstva na terenu.

Putem sustava donirane stočne hrane do sada je zaprimljeno više od 866 tona hrane za stoku, od čega je razdijeljeno oko 735 tona poljoprivrednicima u potrebi. Posredovano je u otkupu 227 grla stoke po poštenim tržišnim cijenama, navode u Ministarstvu.

P.hr/I.B..