Predstavljen MarInn - Maritimni inovacijski klaster

15. studenoga 2021.

Osnivanjem klastera Hrvatsku se želi vratiti na kartu najjačih pomorskih država, a jedan od glavnih ciljeva jest da se na Kvarneru uspostavi globalno središte za inovacije i pametne vještine u pomorskoj industriji

Foto: MarInn

U opatijskom hotelu Ambasador predstavljena je udruga MarInn – Maritimni inovacijski klaster. Na jedinstvenom i inovativnom događanju predstavljene su nove tehnologije u maritimnom sektoru, ciljevi i područja djelovanja Maritimnog inovacijskoga klastera te nova online platforma koja će služiti za povezivanje partnera i ostvarenje suradnje na projektima u maritimnom sektoru.

Osnivanjem klastera Hrvatsku se želi vratiti na kartu najjačih pomorskih država, a jedan od glavnih ciljeva jest da se na Kvarneru uspostavi globalno središte za inovacije i pametne vještine u pomorskoj industriji. MarInn će postati okosnica razvoja maritimne industrije u Republici Hrvatskoj, a prioritetna područja koja će klaster razvijati bit će autonomna vozila, čiste tehnologije s naglaskom na vodik, transformacija otpada u energiju te pametne, zelene i samoodržive marine.

Na panel-raspravi Inovacije i tehnologije u maritimnoj i drugim industrijama sudjelovali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, suvlasnik Lürssen Grupe Peter Lürssen, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija te izvršni direktor u Lürssen Grupi Justus Reinke.

"Grupacija Lürssen osnivanjem ovoga klastera želi okupiti cijeli ekoinovacijski sustav, od akademske zajednice, poslovnog sektora, lokalne samouprave do nevladinih organizacija te jačati suradnju na području maritimne industrije i pozicionirati se, i u Hrvatskoj i u Europi, kao centar izvrsnosti za razvoj novih tehnologija i pametnih vještina u maritimnom sektoru. Ulaskom u klaster partnerima omogućavamo rad na već postojećim komercijalnim projektima, ali i na budućim EU projektima, ponajprije u vezi s inovacijama, istraživanjem i razvojem na području maritimne industrije", izjavio je Peter Lürssen, suvlasnik Lürssen Grupe.

MarInn

Foto: MarInn

Butković: Rijeka uz bok najmodernijim europskim marinama 

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, naveo je da se u sektor prometa trenutno ulaže više od 25 milijardi kuna te da se veliki dio ulaganja odnosi na pomorski sektor, odnosno u razvoj velikih i malih luka.

"U sljedećem razdoblju želimo još veći naglasak staviti na pomorski, odnosno maritimni sektor gdje radimo na projektima koji podrazumijevaju zelene tehnologije i održivost. Tako smo samo u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurali značajna sredstva za nastavak projekta modernizacije luka diljem Jadrana, tu je i projekt nabave, odnosno gradnje putničkih brodova za obalni linijski promet gdje vidimo mogućnosti za suradnju s Maritimnim klasterom te projekt opremanja luka i pristaništa infrastrukturom za zbrinjavanje otpada. Drago mi je da smo na današnjem predstavljanju Maritimnog inovacijskoga klastera uvidjeli kako cijeli sektor ide u dobrom smjeru te da dijelimo ciljeve i vizije. Posebno se to ogleda ovdje na području Rijeke gdje će buduća marina Porto Baroš, kao jedna od najvećih investicija u nautički turizam, Rijeku svrstati uz bok s najmodernijim marinama diljem Europe, a našu zemlju još će više pozicionirati na svjetskoj karti top nautičkih destinacija", rekao je ministar Butković. 

MarInn je platforma za pripremu projekata istraživanja i razvoja te razvoj istraživačke infrastrukture koja će biti dostupna svim članovima klastera. Osnivanjem i širenjem klastera Hrvatska ima priliku pokazati kako ima ljude i potencijal za ostvarivanje vrhunskih rezultata u maritimnoj industriji, posebice u razvoju plovila budućnosti, čiste tehnologije, autonomne platforme i brojnih drugih tehnologija.

 

P.hr/I.B.