Predsjedanje Vijećem EU prilika je da se ukaže na izazove kemijske industrije

9. svibnja 2019.

Pixabay/Ilustracija

Automatizacija i digitalizacija procesa u tvrtkama predstavlja veliki izazov, ali i priliku za kemijsku industriju koja mora pratiti trendove industrije 4.0 kako bi zadržala svoju poziciju i nastavila biti baza za inovacije. Treba istaknuti i kako sve veća svijest o važnosti očuvanja okoliša stavlja dodatne pritiske na profitabilnost branše“, izjavila je pomoćnica direktorice Sektora za industriju HGK Gordana Pehnec Pavlović na Sjednici Vijeća Udruženja kemijske industrije HGK održanoj u kutinskoj Petrokemiji.

Pehnec Pavlović je inovacije, istraživanje i stručno obrazovan kadar apostrofirala kao temelje uspjeha svake industrije pa tako i kemijske te posebno naglasila važnost suradnje tvrtki sa znanstvenom zajednicom koju HGK sustavno promovira.

Predsjednik Udruženja kemijske industrije HGK i predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač je poručio da domaća kemijska industrija ima dugu tradiciju koja je okrunjena i s dvije Nobelove nagrade – Lavoslavu Ružički i Vladimiru Prelogu. „Želim napomenuti da je 360 registriranih tvrtki u ovoj djelatnosti 2017. godine zapošljavalo preko 5.800 radnika što čini 2,5 posto ukupno zaposlenih u industriji Hrvatske“, kazao je Žmegač, dodavši da mu je čast u Petrokemiji ugostiti vodeće tvrtke iz branše, a posebno predstavnike Europskog udruženja kemijske industrije (CEFIC).

Marco Mensink, generalni direktor CEFIC-a, predstavio je stanje kemijske industrije EU i aktivnosti udruženja kojem je na čelu. „Snažna i ujedinjena kemijska industrija jedna je od okosnica gospodarstva Europe, stoga kontinuirano radimo na njenom unapređenju jer je to ključ prelaska u održivo društvo. Iznimno nam je drago što je i hrvatsko Udruženje uključeno u naš rad i uvjeren sam da zajedno možemo biti inovativni i učinkoviti, posebno u našem radu s donositeljima odluka u Bruxellesu“, poručio je Mensink.

O promociji i zastupanju interesa kemijske industrije u periodu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU govorio je George Kapantaidakis, PR menadžer u CEFIC-u. „U šest mjeseci predsjedanja se otvara odlična prilika ovom Udruženju da se profilira na europskoj razini i skrene pozornost na izazove hrvatske kemijske industrije. Političko lobiranje, sudjelovanje na sastancima i radionicama Vijeća te potpora nacionalnim vlastima su tri glavna alata koja možete koristiti“, pojasnio je Kapantaidakis.

Kemijska i farmaceutska industrije te industrija plastike i gume su u 2017. ostvarile gotovo 2,5 milijardi eura prihoda, odnosno 2,28 milijardi eura izvoza, a što je 16,3 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Posebno pozitivne trendove bilježi farmaceutika koja je u razdoblju od 2011. do 2018. udvostručila proizvodnju s 3.446 tona na 6.864 tone.

Prije dvije godine je na sjednici Vijeća Udruženja kemijske industrije HGK osnovana Grupacija za odgovorno poslovanje s kemikalijama kao nacionalno tijelo nadležno za globalno prepoznatu inicijativu Responsible Care. Potpisivanjem Svjetske povelje za Odgovorno poslovanje s kemikalijama do sada je 13 hrvatskih tvrtki postalo članicama te međunarodne inicijative.

P.hr/I.B.