HUB i mali hotelijeri pred sezonu započeli razgovore

8. travnja 2021.

Foto: Shutterstock

Hrvatska udruga banaka i Nacionalna udruga malih i obiteljskih hotela nastavit će aktivno surađivati kako bi se pravodobno pronašla rješenja i mjere pomoći za klijente iz segmenta turističkog sektora.

Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela održala je sastanak s predstavnicima HUB-a i njenih članica radi razmjene inicijativa, mišljenja te poduzetih mjera banaka za turistički sektor i srodne djelatnosti, ali i zbog vraćanja preuzetih kredita malih hotelijera te kreditiranja predstojeće sezone.

Banke su inicijalno za građane i poduzetnike koji obavljaju turističku ili djelatnost povezanu s turizmom omogućile odgodu plaćanja svih kreditnih obveza, najčešće u trajanju do 12 mjeseci, što je u skladu sa smjernicama Europske agencije za nadzor banaka i postojećim regulatornim okvirom Hrvatske narodne banke, podsjetili su predstavnici HUB-a.

Naglašeno je i da je bankarski sustav u 2020. održao kreditnu aktivnost u svim segmentima poslovanja te će imati važnu ulogu u pokretanju gospodarskog oporavka.

Direktor HUB-a Zdenko Adrović istaknuo je kako HUB uoči turističke sezone pažljivo promatra epidemiološku i zdravstvenu situaciju u Hrvatskoj te kako vjeruju da će klijenti iz turističkog sektora ove sezone ostvariti bolje rezultate od onih iz prošle godine. 

"Bankarstvo je visoko regulirana industrija te prema trenutnoj europskoj i hrvatskoj regulaciji banke nemaju mogućnost odobravati dodatne masovne 'COVID moratorije' za one klijente koji se navedenom mjerom koriste u trajanju od 12 mjeseci. Međutim, banke će u dogovoru s klijentima i dalje tražiti prihvatljiva rješenja na individualnoj razini uz pomoć redovnih instrumenata olakšanja otplate kreditnih obveza. Također, sve su banke spremne aktivno sudjelovati u programima HBOR-a i HAMAG-BICRO-a radi osiguranja likvidnosti za poduzetnike koji su najviše pogođeni pandemijom", naglasio je Adrović.

Predstavnici Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela iznijeli su podatke prema kojima su im u prosjeku prihodi manji za 70 posto. Naglasili su potrebu za nova ulaganja jer, ističu, turistički objekti moraju biti spremni u trenutku kad se turizam pokrene.

"Zbog nastavka pandemije mali i obiteljski hoteli imat će lošiju 2021. turističku godinu od očekivane, iako se nadamo nešto boljoj od prošlogodišnje. Moratoriji na kredite ističu 30. lipnja 2021. i spas za ovaj segment koji broji 450 malih hotela jest produženje moratorija ili osiguranje kreditiranja u funkciji otplate obveza po kreditima do ljeta 2022.", kazao je predsjednik Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela Šime Klarić.

Poručeno je da će HUB i Nacionalna udruga malih i obiteljskih hotela te državne institucije nastaviti aktivno surađivati kako bi se pravodobno pronašla ostvariva rješenja i mjere pomoći za klijente iz turističkog sektora.

P.hr/I.B.