Pred računovođama brojni izazovi u procesu uvođenja eura

24. svibnja 2022.

Foto: Županijska komora Karlovac

Zbog priprema za uvođenje eura u Hrvatskoj kao nove službene valute pred poduzetnicima je mnogo posla. Uvođenje eura utjecat će i na računovodstvene standare, o čemu je bilo riječi na seminaru, koji su zajednički organizirale Udruga računovođa i financijskih djelatnika Karlovac i Županijska komora Karlovac.

"Uvođenje eura u Republiku Hrvatsku za poslovne subjekte nosi niz postupaka prilagodbe i određene troškove s tim u vezi, pa je pravodobna priprema ključna za uspješno provođenje ovog za poduzetnike složenog, a za RH strateški važnog cilja. S obzirom na to da uskoro počinju teći i rokovi faza prilagodbe, ne čudi odaziv oko 70 sudionika na današnji seminar", rekao je Zlatko Kuzman, predsjednik Županijske komore Karlovac.

Informacije o aktivnostima koje u tijeku prilagodbe poduzetnici, a posebno računovođe, trebaju provesti u razdoblju do kraja godine i početkom 2023. godine sudionicima su iznijeli stručnjaci Marija Zuber i Ivica Milčić.

Predavači su dali odgovor na niz pitanja računovođa pred kojima su brojni izazovi u prijelaznom razdoblju i razdoblju nakon uvođenja eura, kao što je vođenja poslovnih knjiga i knjigovodstvenih isprava, financijsko izvještavanje, prijava poreza na dobit i javnih davanja, postupanje s računima i predujmovima, isplata plaća u razdoblju dvojnog iskazivanja i drugih isplata zaposlenicima, ispravci JOPPD obrasca, primjena ugovora iz radnog prava, ugovora o djelu i druge teme.

S druge strane, budući da se računovodstveni procesi u pravilu oslanjaju na odgovarajući informacijski sustav, u ovom procesu bitna je i njegova kvalitetna dorada kako bi bio podloga za lakšu prilagodbu svih ostalih elemenata računovodstveno-financijskog poslovanja poslovnog subjekta, rečeno je na seminaru održanom u Karlovcu.

P.hr/I.B.