Direktiva o autorskom pravu promovira raznolikost

17. svibnja 2019.

"Digitalizacija je doprinijela stvaranju novih poslovnih procesa, ali ti se procesi sada moraju urediti propisima. Ova direktiva je vrlo aktualna i značajna za kreativne, kulturne, medijske industrije jer će doprinijeti razini regularnosti svih korisnika i zaštiti autorskih prava", istaknuo je Savjetnik predsjednika i voditelj Službe za obrazovanje, kvalitetu i informacijsku sigurnost HGK Petar Mišević na predstavljanju EU Direktive o autorskom pravu na jedinstvenome digitalnom tržištu u HGK.

Direktivu je detaljnije predstavila voditeljica poslijediplomskog interdisciplinarnog specijalističkog studija Intelektualno vlasništvo na Pravnom fakultetu u Zagrebu Romana Matanovac Vučković.

"Direktiva je jedan od najkontroverznijih tekstova što se tiče EU zakonodavstva. Tekst direktive je u vrlo velikoj mjeri dorađen i potpuno se razlikuje od početnog, a to se očituje kroz 600 amandmana. Nikada u povijesti intelektualnog vlasništva nije postojao ovako velik interes javnosti za donošenje propisa", istaknula je Romana Matanovac Vučković.

P.hr/K. Sočković