PPK stipendiranjem učenika do stručnih radnika

6. svibnja 2022.

Foto: PPK karlovačka mesna industrija

Zanimanja u mesnoj industriji već su niz godina deficitarna na tržištu rada, i to ne samo u Hrvatskoj nego i u većini europskih zemalja. Stoga tvrtke poput PPK karlovačke mesne industrije, koja je u posljednjem desetljeću značajno proširila proizvodne kapacitete, imaju i povećanu potreba za kvalificiranim stručnim kadrom, i to ponajviše mesarima.

Proizvodni pogoni te tvrtke danas obuhvaćaju površinu od čak 20.000 četvornih metara, a uzimajući u obzir planove daljnjeg širenja poslovanja, kompanija je odlučila nastaviti s kampanjom Biraj mudro, za sigurnu budućnost, pokrenutom radi promicanja toga potrebnog strukovnog zanimanja. Tako će i u novoj školskoj godini s 1.000 kuna mjesečno stipendirati učenike koji upišu ovo zanimanje i za pohađanje stručne prakse odaberu PPK karlovačku mesnu industriju.

"Kako bismo motivirali srednjoškolce da odaberu zanimanje mesara, uz mjesečnu novčanu stipendiju nudimo im besplatne udžbenike, plaćeni rad na praksi i troškove prijevoza, besplatni topli obrok za vrijeme prakse te druge pogodnosti. Nadamo se da će se ova mjera pokazati kao kvalitetan poticaj mladima da se odluče za to zanimanje. Mi im možemo ponuditi bezbrižno školovanje, ali i sigurno zaposlenje po završetku školovanja te rad u stabilnoj tvrtki s poticajnim okružjem, koja cijeni znanje i rezultate", istaknuo je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

 Igor Miljak Igor Miljak / Foto: PPK karlovačka mesna industrija

Kvalitetna praktična nastava 

Nužan je preduvjet uspješnog obrazovanja kvalitetna praktična nastava. Na stručnoj praksi u PPK-u budući mesari imaju priliku usvojiti cijeli proizvodni proces koristeći se najmodernijom tehnologijom. Praksu trenutačno pohađa 15 budućih mesara. Jedan je od njih Luka Mateša iz Duge Rese, koji uskoro završava prvi razred Mješovite industrijsko-obrtničke škole.

"Većina osnovnoškolskih kolega u posljednji je trenutak donijela odluku o upisu u srednju školu, no ja sam vrlo rano odlučio i danas mogu reći - nisam pogriješio! Sam posao nije težak, tko ima volje i želje, lako će ga svladati, a posebno bih pohvalio starije kolege koji vode brigu o nama mladima. Nakon završetka obrazovanja svoju budućnost vidim ovdje u PPK karlovačkoj mesnoj industriji. Rad u velikom sustavu pruža sigurnost, a tko zna, možda se jednog dana odlučim pokrenuti i vlastiti posao. Ovo je zanimanje koje će uvijek biti traženo, dobro je plaćeno i svakako bih ga preporučio mladima koji razmišljaju o upisu u neku od strukovnih škola", ispričao je Luka.

Luka Mateša, Luka Mateša / Foto: PPK karlovačka mesna industrija

Mješovita industrijsko-obrtnička škola Karlovac nalazi se u novoobnovljenoj zgradi sa suvremeno opremljenim učionicama. Obrazovanje za mesara traje tri godine, nakon čega učenici stječu srednju stručnu spremu. Nastavni program zanimanja mesara održava se po jedinstvenom modelu obrazovanja, a sastoji se od općih, stručnih i izbornih predmeta te praktične nastave. Premda se to zanimanje tradicionalno percipira kao muško, ravnateljica škole Snježana Erdeljac ističe da se njime ravnopravno mogu baviti i žene.

"Tko izuči mesarski zanat, u struci će naći dobro plaćen posao, koji jednako kvalitetno i dobro mogu odrađivati osobe obaju spolova. Pozivamo učenike da odaberu zanimanje mesar, a mi ćemo im omogućiti dobre uvjete obrazovanja, vrlo kvalitetne i stručne nastavnike te dobru radnu i prijateljsku okolinu u kojoj će se dobro osjećati", poručila je Snježana Erdeljac, ravnateljica MIOŠ-a Karlovac.

Dugoročno stabilno zaposlenje

Obveza je korisnika stipendija redovito pohađati nastavu i stručnu praksu te završiti školsku godinu za koju se koristi stipendija. Prosjek ocjena nije uvjet za dobivanje stipendije. Nakon završetka školovanja stipendisti su obvezni ostati u radnom odnosu do najviše dvije godine, ovisno o tome koliko su se dugo koristili stipendijom, a potom im se nudi i trajno zaposlenje uz stimulativna primanja.

"Kontinuirano ulažemo u zaposlenike, pružamo im sigurnost i okružje u kojem je njihov posao zaista cijenjen jer smo u svakom trenutku svjesni činjenice da na uspješnim poslovnim rezultatima prije svega možemo zahvaliti svojim djelatnicima. Cilj nam je da budu zadovoljni jer bez motiviranog i zadovoljnog radnika nema ni dugoročnog uspjeha", zaključio je predsjednik Uprave PPK-a Igor Miljak.

Pogon PPK karlovačke mesne industrije Foto: PPK karlovačka mesna industrija 

Osim PPK karlovačke mesne industrije, stipendiranje budućih mesara provodi i Mesna industrija Vajda iz Čakovca, koja također djeluje u sustavu Grupe Pivac.

 

P.hr/I.G.