Poziv za energetsku obnovu kuća u lipnju, a prijave krajem ljeta

14. svibnja 2020.

Za ovu mjeru osigurana su 142 milijuna kuna

Foto: Pixabay

Vlada je prihvatila Program energetske obnove obiteljskih kuća te su za tu namjenu osigurana 142 milijuna kuna. Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar najavio je da se krajem ljeta započinje s prijavama za dugo očekivanu energetsku obnovu obiteljskih kuća. Poziv će se objaviti u lipnju kako bi građani imali barem dva mjeseca za prikupljanje dokumentacije te krajem ljeta počeli s prijavama.

Program energetske obnove Ministarstvo graditeljstva pripremilo je ranije, ali je cijeli postupak odgođen zbog koronavirusa. Raspisivanje poziva za energetsku obnovu odnosit će se na sve obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje, a osnovni je uvjet da se radi o legalnim objektima. Po donošenju ove odluke, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavit će javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća u kojem će detaljno biti navedeni prihvatljivi uvjeti i dokumentacija za prijavu.

"Znamo da za ovu mjeru postoji velik interes i na zadovoljstvo svih zainteresiranih nastavljamo s njenom provedbom ove godine. Cilj je da ljudi mogu obnoviti svoje kuće, da podignu kvalitetu stanovanja i da na kraju uštede na režijama. Za pripremu dokumentacije bit će dovoljno vremena, a ponovno ćemo organizirati i tribine na tu temu kad to epidemiološka situacija dopusti. Donošenjem ovih odluka projekt se može nesmetano odvijati, neovisno o izborima", rekao je Štromar te dodao da je siguran, s obzirom na važnost i interes koji izaziva ovaj projekt, da će biti osigurana i dodatna sredstva.

Predrag Štromar Predrag Štromar / Vlada RH / Twitter

Sufinanciranje u vrijednosti od 60 posto

Resorno ministarstvo odlučilo je da će se energetska obnova obiteljskih kuća provoditi nacionalnim sredstvima putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi se građanima olakšao sam postupak prijave za dobivanje sredstava. Tako se za skupinu građana koji su u opasnosti od energetskog siromaštva predlaže financiranje investicije u cijelosti, odnosno 100 posto. A za ovu skupinu korisnika izdvojit će se 20 posto ukupno raspoloživih sredstava, 28,4 milijuna kuna. Time bi se obnovilo 115 obiteljskih kuća građana koji su u opasnosti od energetskog siromaštva.

Kad je riječ o energetskom siromaštvu, osnovni kriterij bit će to da je vlasnik obiteljske kuće ili član kućanstva korisnik zajamčene minimalne naknade koja se dodjeljuje socijalno najugroženijem stanovništvu u skladu sa Zakonom o socijalnoj skrbi.

Za sve ostale vlasnike obiteljskih kuća energetska obnova bi se sufinancirala u vrijednosti od 60 posto iznosa ukupne investicije ulaganja u obnovu kuća, sa sredstvima za sufinanciranje u iznosu od 113,6 milijuna kuna, čime bi se obnovilo 1.234 obiteljskih kuća.

Ukupna investicija u energetsku obnovu 1.349 obiteljskih kuća iznosi sveukupno 217,7  milijuna kuna.

Osnovni uvjeti za one koji žele do sredstava za energetsku obnovu su: da je obiteljska kuća legalno sagrađena, da je to objekt u kojem je više od 50 posto bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te da zadovoljava jedan od dva sljedeća uvjeta: da ima najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 kvadrata.

Podsjetimo, energetska obnova obiteljskih kuća provodila se 2015. godine, također putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekti su se provodili tijekom 2015. i 2016. godine, a sufinanciranje je u cijelosti bilo osigurano iz nacionalnih sredstava. Tada se iz Fonda moglo povući 40, 60 ili 80 posto bespovratnih sredstava, ovisno o lokaciji. Područja posebne državne skrbi i prva skupina otoka od Fonda su tada mogli dobiti 80 posto, odnosno maksimalno 168.000 kuna, brdsko-planinska područja te druga skupina otoka 60 posto, odnosno do 126.000 kuna, a ostali 40 posto opravdanih troškova projekta, odnosno maksimalno 84.000 kuna po kući.

P.hr/I.Grgić