Poželjne osobine modernih lidera

18. prosinca 2021.

Foto: Pixabay

Iskrenost, velikodušnost, davanje i priznavanje zasluga podređenima obilježja su filozofije liderstva poznate kao uslužno vođenje (servant leadership). Vjeruje se da se na ovaj način ciljevi pojedinca približavaju ciljevima poduzeća, postiže rast zaposlenika i diže motivacija,Marcel Schwantes, osnivač i glavni direktor razvoja ljudskih resursa u kompaniji Leadership From the Core, za magazin Inc izdvojio je osobine koje krase dobrog lidera. 

Nesebičnost

Raj Sisodia, suosnivač tvrtke Conscious Capitalism, primjećuje da vođe kojima su primarni osobni interesi, na druge ljude gledaju samo kao sredstvo uz pomoć kojeg će ostvariti svoje ciljeve. "Ne možete biti pravi vođa ako djelujete na toj razini svijesti", kaže Sisodia.

Pouzdanost
Stephen M. R. Covey, autor bestselera The Speed of Trust, ističe da 'pozicijske vođe', koji se najčešće oslanjaju samo na svoje formalno definirane odgovornosti, nastoje kontrolirati podređene, a uslužni vođe širenjem povjerenja u timu nastoje potaknuti talent i kreativnost podređenih. "Uslužni vođa duboko vjeruje u druge - i u njihov potencijal", kaže Covey.

Ranjivost
Simon Sinek, motivacijski govornik i autor pet knjiga, uključujući Start With Why, primjećuje da uslužni vođe namjerno stvaraju atmosferu u kojoj radnik može ući u ured svog šefa kako bi priznao pogrešku, bez straha da će se osramotiti ili izgubiti posao. "To znači da netko može podići ruku i zatražiti pomoć, priznati da se ne osjeća dovoljno sposobnim za odgovornost koja mu je dana, bez ikakvog straha od poniženja ili odmazde", kaže Sinek.

Hrabrost
Brené Brown, istraživač i autor triju bestsellera New York Timesa, uključujući Daring Greatly, vjeruje da će kultura utemeljena na uslužnom vođenju srušiti 'kulturu sramote'. Brown kao jedno od načela uslužnog vođenja ističe hrabrost, a što povećava angažman, inovativnost, kreativnost, produktivnost i povjerenje.

Jedna od vaših najboljih investicija bit će poslovanje s čovjekom koji ima ove osobine, zaključuje Schwantes.

P.hr/B.S.