Povjerenje njemačkih investitora na najnižoj razini u osam godina

13. kolovoza 2019.

Foto:Pixabay/Ilustracija

Povjerenje njemačkih investitora potonulo je u kolovozu na najnižu razinu u gotovo osam godina, narušeno trgovinskim i valutnim ratovima i prijetnjom Brexita bez dogovora, pokazalo je objavljeno istraživanje instituta ZEW.

ZEW-ov mjesečni barometar očekivanja ulagača za najveće euruopsko gospodarstvo potonuo je u kolovozu za 19,6 bodova u odnosu na prošli mjesec, spustivši se na minus 44,1 bod.

Njegova je vrijednost daleko ispod dugoročnog prosjeka od 21,5 bodova i najniža je od prosinca 2011. godine. Ujedno je osjetno ispod očekivanja analitičara koji su u anketi Factseta prognozirali da će kliznuti na minus 28 bodova.

Kolovoško je istraživanje pokazalo „značajno pogoršane izglede za njemački gospodarski ciklus”, zaključuje čelnik ZEW-a Achim Wambach.

"Opetovana eskalacija trgovinskog spora između SAD-a i Kine, prateći rizik globalnog natjecanja u spuštanju vrijednosti valuta i veći rizik Brexita bez dogovora isprepleli su se s već oslabljenim gospodarskim rastom", pojašnjava Wambach.

Istraživanje je također pokazalo dramatično pogoršana očekivanja ulagača za gospodarstvo eurozone, iskazana u padu indeksa za 23,3 boda, na minus 43,6 bodova.

Aktualno stanje u gospodarstvu također se pogoršalo, procjenjuju financijski stručnjaci, što je pretočeno u vrijednosti indeksa u slučaju Njemačke značilo njegov pad za 12,4 boda, na minus 13,5 bodova.

Indeks koji iskazuje ocjenu stručnjaka o stanju u eurozoni oslabio je 3,9 bodova, na minus 14,5 boda.

ZEW bazira istraživanje na anketi u kojoj sudjeluju 193 analitičara i institucionalnih ulagača.

Hina/P.hr