Potrošačke cijene u rujnu na rekordno visokim razinama

14. listopada 2022.

Goran Šaravanja / Foto: HGK

U rujnu je prekinut četveromjesečni trend usporavanja mjesečnih stopa inflacije s obzirom na to da su potrošačke cijene porasle 1,5 posto u rujnu u odnosu na kolovoz, navodi se u komentaru glavnog ekonomista Hrvatske gospodarske komore Gorana Šaravanje.

"Glavni je razlog visok rast (21,2 posto) cijena odjeće i obuće. Riječ je o sezonskoj korekciji cijena, s time da je ove godine primjetan nešto izraženiji rast nego prošle. Tako su na više od 80 posto rasta mjesečne inflacije u rujnu izravno utjecale više cijene odjeće i obuće. Istodobno, dosadašnji glavni generatori rasta inflacije, cijene hrane i prijevoza, na mjesečnoj su razini čak pale (-0,2 posto odnosno -0,7 posto). Ipak, u odnosu na rujan 2021. stopa inflacije dosegla je novi maksimum od 12,8 posto s prethodnog maksimuma od 12,3 posto u srpnju i kolovozu", kaže Šaravanja.

Također, ističe kako je u usporedbi s Njemačkom ili susjednom Mađarskom porast godišnje inflacije relativno umjeren.

"Naime, u Njemačkoj je godišnja inflacija porasla sa 7,9 posto u kolovozu na 10 posto u rujnu. U Mađarskoj je porast godišnje inflacije još izraženiji – s 15 posto u kolovozu na čak 20,2 posto u rujnu. S rujanskim podatkom sada već možemo s velikom pouzdanošću prognozirati da će u ovoj godini inflacija u prosjeku biti iznad 10 posto", navodi glavni ekonomist HGK. Jednako tako, podsjeća na činjenicu kako istodobno prosječna neto plaća odnosno raspoloživi dohodak realno pada te možemo očekivati značajno usporavanje gospodarskog rasta u posljednjem kvartalu ove godine te u 2023. 

"Međunarodni monetarni fond prognozira rast od 3,5 posto dogodine (iako za naše najvažnije trgovinske partnere Njemačku i Italiju predviđa negativne stope rasta), dok je Svjetska banka opreznija s prognozom od 1,8 posto", kaže Šaravanja te dodaje da kao što povišena inflacija u Njemačkoj povećava vjerojatnost da će Europska središnja banka nastaviti s dizanjem kamatnih stopa, isto vrijedi u SAD-u gdje je 13. listopada objavljeno da su potrošačke cijene porasle 8,2 posto, pa tržišni akteri očekuju daljnje dizanje kamatnih stopa u SAD-u.

"S restriktivnijom monetarnom politikom stiže i sporiji globalni gospodarski rast. Pitanje koje ostaje otvoreno i pomalo potisnuto u javnim raspravama jest koliko bi pad potražnje mogao spustiti inflaciju dogodine", zaključuje se u komentaru.

P.hr/B.S.