Potrebna snažnija međunarodna promocija hrvatske arhitekture

22. rujna 2020.

Ivan Barbarić, Luka Burilović, Mirjana Čagalj, Ivan Križić, Tihomil Matković, Ervin Mihelj/Foto: HGK

Predsjednik HGK Luka Burilović sastao se s novoizabranim vodstvom Udruženja arhitekata HGK, predsjednikom Tihomilom Matkovićem i njegovim zamjenicima Ivanom Križićem i Ervinom Miheljom, a glavne teme razgovora su bile sektorsko povezivanje i potreba snažnije promocije kvalitetne domaće arhitekture u svijetu.

Zaključeno je da bi sektorsko povezivanje prije svega trebalo biti fokusirano na jačanje suradnje arhitekata s izvođačima radova, ali i svim drugim inženjerskim strukama i proizvođačima koji sudjeluju u građenju.

"Aktivno potičemo sva Udruženja HGK vezana za građevinsku struku na aktivniju suradnju jer zajedničkim djelovanjem guraju jedni druge, a time i cjelokupno gospodarstvo, naprijed. To umrežavanje je posebno važno i iz aspekta obnove od potresa koja čeka Zagreb i okolicu", istaknuo je Burilović, a potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj rekla je da Komora već radi na organizaciji zajedničke sjednice vodstva svih Udruženja građevinskog sektora upravo s tim ciljem.

Burilović je naglasio da će HGK nastaviti davati potporu struci i u uspostavi boljeg zakonodavnog okvira.

Promocije kvalitetne hrvatske arhitekture

Što se tiče međunarodne promocije kvalitetne hrvatske arhitekture, iz Udruženja su predložili da se realizira putujućom izložbom, uz potporu HGK.

"U razgovoru s kolegama, iskristalizirala se ideja putujuće izložbe najboljih ostvarenja hrvatske arhitekture koju bi organizirali u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata, putem HGK predstavništva. Ideja je dobrim fotografijama predstaviti svu nagrađenu arhitekturu proteklih petnaest godina i na svakoj fotografiji imati QR kod za više informacije na web mjestu, koje također treba oformiti", pojasnio je Matković, a Burilović se složio s takvom idejom, uz napomenu da bi, s obzirom na epidemiološku situaciju, trebalo razmisliti o tome da izložba bude virtualna.

Predložio je i da se arhitektura više uključi u opće aktivnosti promidžbe hrvatskoga gospodarstva u inozemstvu koje HGK trenutno provodi kroz projekt Go Global Go Virtual, a od sredine iduće godine kada se globalna situacija stabilizira, i izložbom na EXPO-u u Dohi te u predstavništvima HGK u inozemstvu.

P.hr/I.G