U krizi neophodna snažna suradnja agencija i institucija

10. srpnja 2020.

Foto: Shutterstock

Pandemija koronavirusom testira snage i otkriva slabosti državne uprave, obrane, sigurnosnih snaga i privatnog sektora u njihovoj spremnosti i reakciji na krizu. Kako bi buduće reakcije bile snažnije i otpornije, vlade će morati razumjeti na koji način ti čimbenici surađuju i mapiraju prioritete vodstva.

PwC-ovo novo izvješće 'Procjena i učenje iz reakcije na pandemiju', identificira veze i zapovjedni lanac koji državne institucije i privatni subjekti trebaju uspostaviti kako bi učinkovito radile protiv složenih prijetnji 21. stoljeća.

Korištenjem PwC-ovog okvira mape procjene sigurnosnog ekosustava (Security Ecosystem Assessment Map - SEAM), koji su razvili stručnjaci za obrambena i sigurnosna područja, lideri mogu ispitati načine na koje se njihove organizacije moraju prilagoditi promjenjivim situacijama i povezati se s drugim subjektima kako bi poboljšali buduće reakcije na krize.

Neistraženo područje i najveći test okretnosti

"Svijet policijskog rada i zločini s kojima se moraju baviti mijenja se i razvija kako tehnologija kreira nove vrste zločina i društvenog ponašanja. Usred ove transformacije, tijekom pandemije COVID-19, od policije se traži da učine još više – provodeći socijalnu distancu, ograničavajući kretanje između zemalja, čak i noseći maske za lice. Kako bi se suočile s izazovima pandemije i bez obzira na ono što sljedeće prijetnje mogu tražiti, policijske i sigurnosne službe morat će razviti više načina suradnje u radu kako bi građani bili sigurni“, kaže George Alders, iz PwC-a, koji pruža usluge državnom sektoru za sigurnost.

Reakcija na pandemiju koronavirusom u mnogim je aspektima bilo neistraženo područje i najveći test okretnosti i fleksibilnost institucija kojim se vjeruje, a koje su suočene s ogromnim pritiskom.

"Ova je pandemija daleko od kraja. Vlade će biti pred izazovom zadovoljavanja potreba građana kako se gospodarstva ponovno otvaraju, zaposlenici vraćaju na posao, međunarodna putovanja ponovo počinju, a sustavi zdravstvene i socijalne skrbi preispituju svoje kapacitete unatoč fluktuirajućim stopama zaraze koronavirusom. Proces mapiranja koji smo razvili za prepoznavanje onoga što dobro, a što loše funkcionira, može pomoći liderima donijeti ispravne odluke i ulaganja kako bi sada zaštitili svoje građane i bili bolje pripremljeni za sljedeću fazu pandemije ili sljedeću krizu koja nas očekuje", rekao je stariji savjetnik za strategiju iz PwC-a Kanada Malcolm Brown.

 

P.hr/I.G