Potražnja za radom veća oko 28 posto u odnosu na lipanj 2019.

15. srpnja 2021.

Foto: Shutterstock

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za lipanj 2021. pokazuje da je potražnja za radom bila višestruko veća no u istom mjesecu prošle godine, a za gotovo 28 posto veća kada se uspoređuje s OVI indeksom iz lipnja 2019. godine, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

"Nastavlja se oporavak tržišta rada koji se bilježi posljednjih nekoliko mjeseci. Naime, OVI indeks za lipanj 2021. višestruko je veći u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali valja imati na umu da je u lipnju 2020. godine, radi protupandemijskih mjera, tržište rada bilo neaktivno. Ipak, usporedba OVI indeksa iz lipnja ove godine u odnosu na OVI iz lipnja 2019. godine ukazuje da je potražnja za radom veća za gotovo 28 posto u odnosu na pretpandemijsku razinu, vjerojatno radi kasnijeg sezonskog zapošljavanja ove godine", navedeno je u objavi na internetskoj stranici zagrebačkog Ekonomskog instituta.

Pritom, napomenuto je da se radi o drugom uzastopnom zabilježenom povećanju potražnje za radom u odnosu na pretpandemijsku razinu.

Iz EIZ su istaknuli da su i na kvartalnoj razini brojke sve bolje, pa je tako u drugom kvartalu ove godine bilo pet posto više oglasa za posao no u drugom tromjesečju 2019. godine.

"Ipak, ako uzmemo u obzir prvih šest mjeseci, potražnja za radom se još uvijek nije vratila na pretpandemijsku razinu - niža je za oko šest posto u odnosu na potražnju za radom u prvih šest mjeseci 2019. godine", izvijestili su iz EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Hina.hr/P.hr