Potpore i poslodavcima koji obavljaju sezonske poslove

8. svibnja 2020.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Korištenje potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom za travanj i svibanj omogućeno i poslodavcima koji obavljaju djelatnost sezonskog karaktera, bez obzira na oblik registracije poslovnog subjekta izvijestio je Hrvatski zavod za zapošljavanje. 

Sukladno odluci Upravnog vijeća HZZ-a uvjet za korištenje te potpore je da su poslodavci do 29. veljače 2020. registrirali djelatnosti i izvršili prvu prijavu u sustav osiguranika HZMO- a te da su u trenutku predaje zahtjeva u aktivnom statusu.

To se međutim ne odnosi na iznajmljivače privatnog smještaja kao niti na obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja nisu u sustavu poreza na dobit ili dohodak, ističe se u priopćenju.

Korištenje te mjere omogućeno je i osobama koje obavljaju domaću radinost ili sporedno zanimanje prema Zakonu o obrtu ako nisu obvezno osigurane po drugoj osnovi ili ako nisu korisnici mirovine, dodaje se.

Odobravat će se potpora za travanj i svibanj

Također, osobe koje u okviru kulturnog i kreativnog sektora obavljaju djelatnost samostalno i uplaćuju doprinose obveznih osiguranja (mirovinsko i zdravstveno) prema iznosima za uplatu doprinosa obveznih osiguranja koje mu odredi Porezna uprava (samostalni umjetnici, medijski djelatnici i dr.), a koji su zbog nastalih okolnosti ostali bez izvora prihoda mogu koristiti mjeru ukoliko im doprinose ne financira Ministarstvo kulture.

Umjetničke organizacije registrirane sukladno Zakonu o pravima samostalnih umjetnika i poticanju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva upisane u registar umjetničkih organizacija kod Ministarstva kulture mogu predati zahtjev za očuvanje radnih mjesta samo za poslove u kojima ostvaruju vlastite prihode prema dvojnom računovodstvu, odnosno vode poslovne knjige sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija.

Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno s danom 7. svibnja 2020. odobravat će se potpora za travanj i svibanj 2020.

Iznimka su poslodavci koji obavljaju djelatnost sezonskog karaktera za koje će se zahtjevi za dodjelu potpore zaprimati do 15. svibnja 2020., a potpora će se odobravati za travanj i svibanj.

Poslodavac mora HZZ-u dostaviti dokaze o isplaćenoj plaći za prethodni mjesec, najkasnije do 5. u tekućem mjesecu u kojem dospijeva isplata iznosa potpore kako slijedi:  dokaze o isplati plaće za travanj 2020 koja je isplaćena u svibnju 2020 dostaviti najkasnije do 5. lipnja 2020.,  dokaze o isplati plaće za sviibanj 2020 koja je isplaćena u lipnju 2020 dostaviti najkasnije do 5. srpnja 2020.

 

Hina/P.hr