Potpora za očuvanje radnih mjesta za mikropoduzetnike

2. srpnja 2020.

Dok je poduzetnicima koji zapošljavaju više od 10 radnika na raspolaganju mjera skraćenoga radnog vremena, mikropoduzetnici u Hrvatskoj imaju pravo na visinu subvencije do 2.000 kuna. Uvjet je pad prihoda lipanj 2020. / lipanj 2019. veći od 50 posto. Mikropoduzetnici su oni koji ne prelaze granične pokazatelje ukupne aktive od 2,6 milijuna kuna, a prihode od 5,2 milijuna kuna te im je prosječan broj radnika tijekom poslovne godine 10. Prema godišnjem izvješću CEPOR-a, mikropoduzeća su u prošloj godini imala udio od 27,2 posto u ukupnoj zaposlenosti na razini Hrvatske.

Potpora od 2.000 kuna moći će se koristiti i za radnike zaposlene nakon 30. lipnja 2020.

Poslodavci pad prihoda trebaju dokazati na temelju predaje PDV obrasca za lipanj ove i lipanj prošle godine Poreznoj upravi. Ako posluju kraće od 12 mjeseci, pad prometa za najmanje 50 posto u lipnju u odnosu na veljaču ove godine trebaju dokazati na temelju predaje PDV obrasca za to razdoblje.

Porezna uprava će na temelju dostavljenog PDV obrasca, a na zahtjev Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dostaviti podatak o stvarnom postotku pada prihoda.

Poduzetnici koji nisu u sustavu PDV-a dokazuju pad prihoda na temelju tablice pada prihoda.

Potpora će se isplatiti za zahtjeve zaprimljene u razdoblju od 7. do 31. srpnja 2020. godine, i to za troškove plaća za srpanj 2020. godine.

P.hr/I.G.