Potpisan ugovor o kupoprodaji zemljišta za gradnju kompleksa Žabica

19. rujna 2022.

Foto: Shutterstock

Ugovor o kupoprodaji zemljišta u središtu Rijeke za 85 milijuna kuna, između Grada Rijeke i tvrtke Rijeka Plus te kupca, tvrtke Best in Parking - Razvoj, za gradnju kompleksa Žabica, potpisan je u Rijeci.

Kompleks Žabica sastojat će se od autobusnog kolodvora s 14 perona, javne garaže s najmanje 800 mjesta i komercijalnih sadržaja na oko 8.000 četvornih metara. Na natječaj za prodaju terena na trgu Žabici, završen u lipnju ove godine, javio se samo jedan ponuđač, tvrtka Best in Parking - Razvoj, s ponuđenom cijenom od 85 milijuna kuna. U lipnju je riječko gradsko vijeće prihvatilo gradonačelnikov prijedlog o prodaji zemljišta.

Gradonačelnik Marko Filipović u subotu je, tijekom potpisivanja ugovora, istaknuo da ovime počinje teći ugovorna obveza kupca da u roku od 13 mjeseci ishodi građevinsku dozvolu te u idućih dvije godine izgradi kompleks. Ovime se nastavlja niz javno-privatnih investicija u Rijeci, rekao je.

Filipović je dodao da se Best in Parking - razvoj obvezao urediti i nastavak Ulice Riva, uz kompleks. Na tu prometnicu priključit će se nastavak ceste D-403, koja će nakon dovršetka u lipnju sljedeće godine povezati riječku obilaznicu i riječku luku, uključujući kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali. Slijedi dogovor s nadležnim ministarstvom o modelu financiranja izrade projektne dokumentacije i gradnje spojne ceste do budućeg kompleksa Žabica.

"Ovo potpisivanje jest točka do koje smo došli nakon mnogo promišljanja. Rijeka se tako još više otvara moru jer će omogućiti uklanjanje parkirališta na Putničkoj obali", naveo je i dodao da otvaranju moru pridonosi i investicija u Porto Baroš, a tu su i otvaranje poslovnih pogona kompanija poput Lurssena ili Maerska.

Direktor Best in Parking – razvoj Johann Breiteneder ocijenio je da su u pregovorima o kupoprodaji i ugovoru imali izvrsne partnere te je ostvarena visoka razina suradnje. Tvrtki Best in Parking Žabica će biti peti prostor kojim upravlja u Rijeci. "Vjerujemo u Rijeku i njezine razvojne mogućnosti. To je strateški vrlo važna lokacija", ustvrdio je Breiteneder.

Kompleks Žabica i okolne prometnice, koje će spajati središte grada s riječkim prstenom, omogućit će rasterećenje prometa u središtu, naveo je.

Direktor tvrtke Rijeka Plus Željko Smojver rekao je da će u budućoj garaži biti osigurano 150 parkirnih mjesta za stanare i poduzetnike u središtu grada po povlaštenim cijenama, kao kompenzacija za njihova dosadašnja mjesta na parkiralištima na Putničkoj obali i Žabici.

 

Hina/P.hr