Posustala potražnja zakočila gospodarstvo eurozone u lipnju

23. lipnja 2022.

Foto: Shutterstock

Gospodarstvo eurozone usporilo je u lipnju, odražavajući posustajanje potražnje pod pritiskom visoke inflacije i troškova života koji građane prisiljavaju na štednju, pokazalo je u četvrtak istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u lipnju za 2,9 bodova u odnosu na svibanj, spustivši se na 51,9 bodova, najnižu razinu od veljače 2021., izračunao je S&P Global.

"Gospodarski rast eurozone pokazuje znakove posustajanja jer potpora suspregnute potražnje u pandemiji već slabi pod pritiskom (visokih) troškova života i znatno pogoršanih očekivanja kompanija i potrošača", rekao je Chris Williamson iz S&P Global-a.

Potražnja je gotovo stagnirala u lipnju, prvi puta unatrag nešto više od godinu dana, odražavajući pad novih narudžbi u industriji, drugi mjesec zaredom, i znatno slabiju potražnju za uslugama.

Aktivnost u uslužnom sektoru naglo je posustala, nakon rekordnog rasta u segmentu turizma i rekreacije u travnju i svibnju, a kompanije su slabašan rast pripisale višim troškovima života i slabljenju postpandemijske potražnje.

Industriju i dalje ograničavaju problemi u nabavi, u brojnim slučajevima povezani s ratom u Ukrajini i lockdownom u Kini, iako su kašnjenja donekle ublažena, primjećuju u S&P Globalu.

Prosječne prodajne cijene usluga i robe ponovo su snažno porasle, iako nešto slabije nego u svibnju, a blago je popustio i rast cijena ulaznih troškova. Kompanije su ponovo ukazale na pritisak viših cijena energije, transporta, sirovina i dijelova, ali i plaća.

"Istodobno, poslovno povjerenje naglo je oslabilo, spustivši se razinu kakvoj smo rijetko svjedočili prije pandemije, nakon pada gospodarstva 2012. godine, što signalizira skori pad aktivnosti ako potražnja ne oživi", upozorio je Williamson.

Hina.hr/P.hr