Poslovnim susretima u Zagrebu završen obilazak bugarske delegacije

16. listopada 2020.

Foto: HGK

Prošle je godine robna razmjena Hrvatske i Bugarske iznosila oko 260 milijuna eura, a prvih sedam mjeseci ove godine bila je na otprilike istoj razini, rečeno je na poslovnim susretima hrvatskih i bugarskih tvrtki u organizaciji HGK i Veleposlanstva Republike Bugarske u Hrvatskoj, koji su u Zagrebu okupili 20-ak tvrtki zainteresiranih za nova tržišta i poslovne prilike. Bugarska je delegacija već nekoliko dana u Hrvatskoj te se do sada susrela s hrvatskim poduzetnicima u Osijeku, Rijeci i Splitu.

"Ima prostora da i u ovim okolnostima zabilježimo rast. Bugarska je važan gospodarski partner Hrvatskoj. Povezuju nas i sličan jezik, tradicija i kultura. Moguća područja za suradnju su poljoprivreda, industrija, energetika, infrastruktura, turizam te investicije i zajednički izlazak na treća tržišta, uz korištenje EU sredstava. Ovo su samo neke od mogućnosti kojima možemo započeti put prema gospodarski snažnijoj budućnosti", rekla je direktorica Sektora za međunarodne poslove HGK Ines Obradović.

Ines Obradović Ines Obradović / Foto: HGK

Mogućnosti za ulaganje ima, primjerice, u energetici, modernizaciji i izgradnji trafostanica, elektropostrojenja, plinovoda i naftovoda te vjetroelektrana. Kad govorimo o prometu i infrastrukturi, tu je izgradnja bugarske cestovne infrastrukture, a riječ je oko 1.000 kilometara novih autocesta od kojih je većina na paneuropskim koridorima, obnova željezničke mreže, izgradnja sustava za navodnjavanje obradivih zemljišnih površina, izgradnja šumske infrastrukture u Bugarskoj i sl.

"Razgovori su prilika za bolje upoznavanje i povezivanje kako bismo pronašli niše na kojima možemo zajednički raditi u sklopu Europske unije", rekla je veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj Genka Vasileva Georgieva, iskazavši zadovoljstvo dosadašnjim obilaskom delegacije i općenito povezanosti s HGK na jačanju suradnje s bugarskim tvrtkama.

"Svaki je razgovor inovativniji i inspirativniji od prethodnoga; pojavit će se ideje koje će pomoći da dođemo do konkretnih ugovora", rekla je Georgieva.

Genka Vasileva Gerorgieva Genka Vasileva Georgieva / Foto: HGK

Prošle je godine 65.056 bugarskih turista posjetilo Hrvatsku, što je porast od 2,6 posto u odnosu na 2018. godinu. Bugarski turisti ostvarili su 129.618 noćenja, što je rast od pet posto u odnosu na 2018. godinu. Prema podacima HNB-a, od 1993. do prvoga kvartala 2020. ulaganja Bugarske u Hrvatsku iznosila su 17 milijuna eura. Najznačajnije područje je trgovina na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima. Ukupna ulaganja iz Hrvatske u Bugarsku bila su 18 milijuna eura.

 

P.hr/I.G.