Poslovna kvaliteta kao imperativ uspješnosti i stabilnosti

29. prosinca 2021.

Prije 42 godine Dragutin Kamenski pokrenuo je građevinski obrt, a početkom 90-ih osnovao tvrtku Kamgrad kao pravnog sljednika obrta. Godinama je strpljivo gradio i razvijao Kamgrad koji je danas jedna od vodećih domaćih tvrtki u sektoru graditeljstva. Svih tih godina tvrtka je rasla organski, poslujući stabilno i pozitivno, prije svega na tržištu Hrvatske, ali i Njemačke te Švedske.

"Rastemo konstantno i ovog trenutka imamo oko 800 zaposlenih. Jedna smo od vodećih kompanija za visoku gradnju, zatim prateće radove u niskogradnji, a sada dijelom ulazimo i u projekte niskogradnje", rekao je vlasnik Kamgrada Dragutin Kamenski, koji je za svoj poslovni put nagrađen i Zlatnom kunom za životno djelo, a njegova tvrtka nositelj je oznake Hrvatska kvaliteta za usluge građenja.

"Kamgrad je kao tvrtka prije svega usmjeren na zadovoljstvo svih naših investitora i korisnika. Jako mnogo radimo na tome da budemo prepoznati po kvaliteti te po korektnosti u poslovanju i poštovanju dogovorenih rokova", kaže Kamenski.

Kamgrad Foto: Privredni.hr

Iza Kamgrada je više od 400 realiziranih projekata od kojih su najznačajniji izgradnja zračne luke Zagreb, Split i Dubrovnik, ali i rekonstrukcija rotora u Zagrebu. Inače, udio građevinarstva u BDP-u kreće se od 5,2 do 5,4 posto, što je pokazatelj važnosti tog sektora za Hrvatsku. Kako bi mogli ići ukorak s razvojem struke, hrvatske tvrtke, pa tako i Kamgrad, susreću se s brojnim izazovima, a u poslovanju dugom više od četiri desetljeća, izazovi su neminovni.

"U svakom se razdoblju događaju određeni izazovi, a u posljednjih nekoliko godina to je pitanje radne snage na svim razinama i u gotovo svim djetnostima. U vremenu pandemije vidimo rast cijena materijala koji je nezabilježen otkako se bavim ovim poslovanjem. Jasno valja naglasiti da je postojalo i razdoblje krize od 2008. do prvog rasta 2016. godine. Rekao bih da smo mi u našem sektoru građevinarstva proživljavali krizu punih 10 godina", rekao je Kamenski.

Kamgrad Foto: Privredni.hr 

Inače, prema podacima FINA-e, lani je Kamgrad imao prihod od 1,08 milijardi kuna, što je pad od 2,3 posto u usporedbi s prethodnom godinom te su ostvarili 78,5 milijuna kuna dobiti i tako ušli u krug 10 najboljih hrvatskih građevinskih tvrtki.

P.hr