INA u 2023. s dobiti od 250,3 milijuna eura
Konsolidirana neto dobit INA-e u 2023. godini iznosila je 250,3 milijuna eura, što je 2,1 milijun eura ili 0,8 posto manje nego godinu prije, pokazuje financijski izvještaj INA-e. Ukupni konsolidirani prihodi od 4,06 milijardi eura manji su za 15,5 posto u odnosu na 2022. godinu. Ukupni rashodi pali su za 14,5 posto, na 3,75 milijardi eura. Neto dobit ostala je na razini iz 2022. godine, oko 250 milijuna eura, između ostalog i zbog toga što u 2023. nije bilo dodatnog poreza na dobit, kaže se u priopćenju Uprave. EBITDA djelatnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina za 2023. godinu niža je za šest posto te iznosi 413 milijuna eura. Proizvodnja je smanjena u skladu s očekivanjima zbog zrelosti polja i remonta provedenog na postrojenjima za obradu plina u trećem tromjesečju, kažu u INA-i. S druge strane, doprinos je ostvaren na egipatskoj koncesiji East Damanhur koja je počela s proizvodnjom plina u rujnu i komercijalnim otkrićem na bušotini Veliki Rastovac - 1. Rezultat djelatnosti rafinerija i marketinga uključujući usluge kupcima i maloprodaju poboljšan je, a to se uglavnom pripisuje snažnoj potražnji na tržištu i doprinosu vlastite proizvodnje. Prodane količine u maloprodaji povećane su 19 posto, uglavnom kao rezultat dobre turističke sezone, a marža negoriva rasla je 33 posto, kaže se u priopćenju. Investicijske aktivnosti iznosile su gotovo 400 milijuna eura i bile su usmjerene na domaća ulaganja i stjecanje dodatnih 25 posto udjela u OMV-u Slovenija. Ulaganja u istraživanje i proizvodnju nafte i plina ostala su snažna, na 100 milijuna eura, a projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka dosegnuo je 84 posto ukupne dovršenosti, kažu u INA-i. Dodaju da financijska pozicija ostaje stabilna uz neto dug od 216 milijuna eura te omjer duga i kapitala od 12 posto. To se ocjenjuje održivom okosnicom za buduća ulaganja.  
Studenac preuzeo La-vor Trade
Maloprodajni lanac Studenac izvijestio je da je preuzeo trgovački lanac La-vor Trade, koji posluje u 16 maloprodajnih objekata na području Istre te zapošljava više od 200 zaposlenika.   Studenac tako 2023. završava u skladu s najavama za akvizicije, odnosno s trećom ovogodišnjom akvizicijom, nakon Špar Trgovine u kolovozu i Strahinjčice u svibnju, navodi se u priopćenju.   Odmah nakon preuzimanja La-vor Trade će početi postupno prelaziti pod okrilje Studenca te će kupci moći iskoristiti sve prednosti dobrosusjedske atmosfere u 109 dućana Studenca koji će sada biti rasprostranjeni po Istri.   Iz Studenca su uvjereni da će sinergijom nacionalne snage i lokalne prepoznatljivosti nastaviti pratiti i ispunjavati svakodnevne potrebe kupaca - lokalnog stanovništva, ali i turista.   "Studenac je svoju nacionalnu prisutnost počeo graditi upravo u Istri, i to preuzimanjem Istarskih supermarketa još 2019. godine", kazao je predsjednik Uprave Studenca Michal Senczuk.   U tih proteklih pet godina, kako je naveo, svoju su poslovnu strategiju usmjerili na izgradnju dućana susjeda, a istim smjerom planiraju i nastaviti.   "Poslovni uspjeh i odlični ovogodišnji rezultati Studenca potvrđuju da je na toj ideji moguće zadržati i nastaviti jačati lojalnost kupaca. Uvjereni smo da će nam naše iskustvo u Istri omogućiti daljnje učvršćivanje povezanosti s kupcima u tom dijelu Hrvatske, sada kroz mrežu La-vor Tradea", izjavio je Senczuk.   Iz Studenca su naveli kako će nešto više od 200 zaposlenika La-vor Tradea postupno integrirati u svoju mrežu, a ulaganjima u prodajnu mrežu, zaposlenike i modernizaciju procesa razvijat će poslovanje toga istarskog maloprodajnog lanca.   Dosadašnji vlasnik La-vor Tradea Igor Bodrožić kazao je kako su uspješno zaključili proces prodaje kompanije Studencu i zadovoljni su jer su za cjelokupno poslovanje zajednički pronašli rješenje za  nastavak u budućnosti.   "Vjerujem da će snažna tržišna pozicija Studenca, u kombinaciji s našim visokomotiviranim i predanim zaposlenicima, biti dobitna formula uspjeha", istaknuo je Bodrožić.   Studenac trenutačno zapošljava gotovo 6.500 djelatnika, ima više od 1.250 prodavaonica te je među vodećim maloprodajnim lancima u Hrvatskoj. Poslovni cilj Studenca je, kako navode, nastaviti širiti svoju prisutnost diljem Hrvatske, bilo da je riječ o organskom rastu ili akvizicijama.        
Adris Grupa do 2026. planira investicije veće od 600 mil. eura, najviše u turizam
Adris grupa u razdoblju od 2024. do 2026. planira investirati više od 600 milijuna eura, od čega više od 400 milijuna eura u turistički dio poslovanja, izvijestili iz te tvrtke nakon sjednice Nadzornog odbora koji je u Rovinju razmotrio i odobrio poslovni plan za to razdoblje. Planirani iznos od 600 milijuna eura su, navode iz Adrisa, kapitalne investicije, koje će se u trogodišnjem razdoblju (2024. - 2026.) rasporediti na prosječno 200 milijuna eura godišnje. Uz 400 milijuna u turističko poslovanje, u te tri godine planiraju i ulaganja u zelenu energiju od 130 milijuna eura, u osiguranje 65 milijuna eura i zdravu hranu 18 milijuna eura. Glavnina ulaganja u turističkom dijelu ili više od 100 milijuna eura odnosi se na hotel Marjan (Split) te na gotovo 100 milijuna eura u zonu Koversada (Vrsar), dok u kampove u Rovinju i Vrsaru planiraju uložiti 63 milijuna eura. Uz to, više od 100 milijuna eura uložit će za održavanje kvalitete cijelog portfelja. "Snažan investicijski ciklus, uz provođenje programa operativne izvrsnosti u svim dijelovima turističkog poslovanja, potpora je daljnjem rastu tvrtke", naglašavaju iz Adrisa. U vezi s osiguravateljskim dijelom poslovanja ističu da, unatoč izazovima s kojima se susreće to tržište - prije svega zbog inflacijskih pritisaka, sve izraženijih klimatskih promjena i zaoštravanja zakonskih okvira, Croatia osiguranje nastavlja s procesom transformacije i digitalizacije u svim područjima poslovanja. Planiraju ulaganje veće od 30 milijuna eura u daljnju digitalizaciju, posebice u brend Laqo te u zdravstveni dio poslovanja. Za tvrtku Cromaris iz Adrisa ističu da će prosječno godišnje ulagati šest milijuna eura kako bi održali kvalitetu i snagu brenda, pri čemu će naglasak biti na diferenciranim proizvodima te komercijalnoj i operativnoj izvrsnosti. Ulaganjima od 130 milijuna eura u zelenu energiju daju potporu daljnjem organskom rastu i razvoju Adrisa što će, kako je planirano, omogućiti rast svih ključnih pokazatelja poslovanja, zaključuju iz tvrtke. Adris grupa u četvrtak je i svečano obilježila 20. obljetnicu osnutka povodom čega je dugogodišnji predsjednik Uprave i sadašnji predsjednik Nadzornog odbora Ante Vlahović poručio da su u u "tih 20 godina učinili generacijski iskorak i stvorili jednu od vodećih nacionalnih i regionalnih kompanija".    
Atlantic Grupa ostvarila 36,5 milijuna eura neto dobiti
Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 36,5 milijuna eura što je rast od 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestili su iz te kompanije. Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila prihod od prodaje 721,6 milijuna eura, što je u odnosu na isto razdoblje lani rast od 15,5 posto. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla je 3,5 posto i iznosi 73,1 milijuna eura, dok je neto dobit rasla 1,7 posto, na 36,5 milijuna eura. "U još uvijek nestabilnom i izazovnom okruženju, Atlantic Grupa je ostvarila snažan rast prodaje u svim segmentima te na svim važnijim tržištima", izjavio je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi. "Odlični prodajni rezultati su, unatoč i dalje visokim troškovima sirovina i pakirnog materijala, logističkih i drugih usluga te energenata, ali i značajnom porastu plaća, omogućili rast profitabilnosti", kaže Tedeschi. Najveći rast prihoda od prodaje od 30,7 posto, na 87,3 milijuna eura, ostvarilo je strateško poslovno područje (SPP) Slatko i slano. Slijedi SPP Piće s nosećim brendom Cedevita, koje se može pohvaliti uspješnim lansiranjem novih Cedevita vitaminskih voda i rastom od 19,4 posto, na 82,2 milijuna eura te Poslovno područje (PP) Donat s rastom od 12,1 posto, na 27,5 milijuna eura. Među distribucijskim područjima prednjače Sjeverna Makedonija s rastom od 19,9 posto, na 41,8 milijuna eura prihoda od prodaje, Hrvatska s rastom od 19 posto, na 187,6 milijuna eura i Srbija s rastom od 16,5 posto, na 169,1 milijun eura. Iz Atlantic Grupe podsjećaju da su u prvih devet mjeseci uspješno pokrenuli rad dviju solarnih elektrana na svojim lokacijama - centralnom logističko distribucijskom centru Zagreb i na proizvodnoj lokaciji u Rogaškoj Slatini. U svibnju je Atlantic predao obvezujuću ponudu za kupnju kompanije Strauss Adriatic, a zaključenje transakcije podložno je prethodnom odobrenju Komisije za zaštitu konkurencije u Republici Srbiji. U području distribucije, ranije je s Grupom Podravka dogovorena suradnja koja podrazumijeva Atlanticovu distribuciju Podravkinih proizvoda na austrijskom tržištu, uz istovremenu Podravkinu distribuciju Atlanticovog asortimana na tržištu SAD-a. Osim toga, u Sloveniji je ostvaren značajan iskorak u razvoju poslovanja suradnjom s novim principalom Haleon (Sensodyne, Corega, Parodontax, Aquafresh), dok je u Skoplju dugoročni razvoj zajamčen zaključenjem 12 milijuna eura vrijedne investicije u novootvoreni logističko distribucijski centar.
Neto dobit Ericsson Nikole Tesle gotovo dvostruko veća nego lani
Ericsson Nikola Tesla Grupa u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je neto dobit od 20,5 milijuna eura, što je 94,6 posto više nego u istom razdoblju lani kada im je neto dobit iznosila 10,5 milijuna eura, dok su im prihodi od prodaje iznosili 205,9 milijuna eura, 700.000 eura više nego 2022., priopćili su iz te kompanije. Operativna dobit viša je 81,7 posto nego lani te iznosi 24,7 milijuna eura, a ostvaren je i negativan novčani tok od poslovnih aktivnosti kao posljedica dinamike plaćanja kupaca te odgode u finalnoj realizaciji pojedinih projekata. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, krajem trećeg tromjesečja iznosili su 59,5 milijuna eura (32,5 posto ukupne imovine). Komentirajući ostvarene rezultate, predsjednica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević istaknula je da je u prvih devet mjeseci 2023. godine ENT Grupa ostvarila solidne poslovne rezultate. "Prihodi od prodaje bilježe blagi porast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznose 205,9 milijuna eura kao rezultat kontinuiranog porasta prihoda od usluga za Ericsson, čime smo neutralizirali niže prihode na domaćem i ostalim izvoznim tržištima", navela je Gordana Kovačević. Na domaćem tržištu, nakon razdoblja povećanog ulaganja u mrežnu infrastrukturu, uvjetovanog rastom potražnje za telekomunikacijskim uslugama te alokacijom 5G spektra, operatori se fokusiraju na monetizaciju 5G mreže te usporavaju kapitalna ulaganja. Ericsson Nikola Tesla, navodi se u priopćenju, nastavio je pružati kvalitetnu podršku našim partnerima, operatorima Hrvatskom Telekomu i A1 Hrvatska, na daljnjoj modernizaciji telekom mreža s naglaskom na implementaciju 5G. Na izvoznim tržištima nastavili su suradnju s operatorima HT Mostar, Crnogorski Telekom, IPKO Kosovo, Telekom Kosova i Ucom Armenija, fokusirajući se na pravodobnu isporuku ugovorenih poslova te nove poslovne prilike. "Istaknula bih završetak prve faze modernizacije radijskog i transmisijskog dijela mreže Telekom Kosova te prve faze implementacije 5G baznih stanica u mreži operatora IPKO, čime će naš dugogodišnji partner IPKO svojim korisnicima osigurati prvi 5G signal u svim većim gradovima na Kosovu", istaknula je Gordana Kovačević. U segmentu Digitalno društvo potpisali su nove ugovore s Državnom geodetskom upravom RH, Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom unutarnjih poslova i CARNET-om. Također, obilježili smo završetak dvaju projekata: e-Kultura (digitalizacija kulturne baštine) i WaterQ (rješenje za digitalnu transformaciju praćenja kvalitete vode). U području nacionalne sigurnosti s Ministarstvom unutarnjih poslova Crne Gore nastavljena je suradnja potpisom ugovora o održavanju Centra 112.