Poslovanje
Končar pustio u rad Laboratorij za velike električne strojeve i pogone
Tvrtka Končar otvorila je i u rad pustila novi Laboratorij za velike električne strojeve i pogone (LAVESP), koji je po tehničkim karakteristikama ravnopravan renomiranim svjetskim laboratorijima, u što je uložila sedam milijuna eura vlastitih sredstava. Novi laboratorij dio je Laboratorijskog centra Končar Instituta za elektrotehniku, a po tehničkim karakteristikama i suvremenoj opremi pripada društvu malobrojnih takvih u svijetu. Izgradnja Laboratorija započela je u srpnju 2021., a vrijednost investicije, u potpunosti financirane vlastitim sredstvima, iznosi sedam milijuna eura. Otvaranju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je ocijenio da je to značajan događaj za hrvatsku industriju i hrvatsko gospodarstvo. Realizacijom tog projekta, kako je kazao, Končar je potvrdio da posjeduje i kontinuirano razvija te usavršava znanja koja su od vitalnog značaja za vlastiti poslovni razvoj te razvoj cjelokupnoga gospodarstva. "Upravo hrvatska pamet, znanja i vještine predstavljaju najvažniji i najznačajniji domaći resurs", poručio je. Predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak rekao je kako je otvaranje laboratorija iznimno važna, ako ne i najvažnija investicija Končara u prošloj poslovnoj godini. Prema njegovim riječima, Končar u 2023. planira investicije veće od 60 milijuna eura, a bit će usmjerene na ulaganja u razvoj novih proizvoda, projekte iz područja digitalnih tehnologija te u istraživanje i razvoj. Stabilnosti i daljnjem rastu Grupe pridonijet će i dugoročna ulaganja u istraživanja i razvoj, što čini okosnicu ostvarenja profitabilnog poslovanja i kreiranja dodatnih vrijednosti, kazao je Kolak. Inače, novi se laboratorij, zbog svojih tehničkih mogućnosti te suvremene ispitne i mjerne opreme, svrstava među nekoliko laboratorija u svijetu s mogućnošću ispitivanja visokonaponskih (HVDC) kabela za istosmjerni prijenos energije. Laboratorij čine dvije ispitne hale ukupne površine 1.500 četvornih metara, a namijenjen je za tipska, specijalna i razvojna ispitivanja. Puštanje u rad Laboratorija za velike električne strojeve i pogone iznimno je značajno za kontinuitet i razvoj ispitivanja visokonaponske opreme, a po tehničkim karakteristikama ravnopravan je renomiranim svjetskim laboratorijima. Uz to što će zadovoljiti potrebe domaćega elektroenergetskog sektora te ojačati suradnju sa znanstvenom zajednicom, novi Končarev laboratorij omogućit će proširenje postojeće suradnje i strateškog povezivanja s partnerima na svjetskom tržištu, ističu iz te kompanije. Grupa Končar, najveći hrvatski izvoznik te regionalni predvodnik u elektroenergetici i tračničkom prijevozu, ove godine slavi 102. obljetnicu poslovanja koju je obilježila upravo puštanjem u rad novog laboratorija.  
Poslovanje
Konzum i Kaufland dižu plaće
Trgovački lanci Konzum i Kaufland izvijestili su da povećavaju plaće svojim radnicima. Konzum u priopćenju navodi da ulaže više od 13,2 milijuna eura u povećanje plaća pa će tako počevši od plaće za siječanj više od 9.000 zaposlenika u maloprodaji, veleprodaji, logistici i internet prodavaonici dobiti veće plaće. Uz to, povećan je i iznos uskrsnice, božićnice, regresa i dara za dijete te maksimalni iznos prijevoza, što je ukupno ulaganje kompanije od gotovo 1,5 milijuna eura. Iz Konzuma podsjećaju da su u 2022. u primanja zaposlenika uložili ukupno više od 150 milijuna kuna. Iz Kauflanda su jutros također izvijestili da će početkom poslovne godine odnosno s 1. ožujka ove godine ponovno povisiti plaće i primanja svih svojih zaposlenika, što je treći put u razdoblju od jedne godine. Bruto plaće i primanja svih zaposlenika od ožujka ove godine porast će u prosjeku za više od 8 posto, a iznosi dodataka za rad blagdanom, noću i praznikom također će biti uvećani u prosjeku za 5 posto, istaknuli su iz Kauflanda. Napominju i kako svim svojim zaposlenicima isplaćuju božićnicu u iznosu od 332 eura, uskrsnicu u iznosu od 66 eura te se dva puta godišnje zaposlenicima isplaćuju i neto nagrada za radne rezultate u prosječnom iznosu po 330 eura. U 2023. godini Kaufland za sve zaposlenike na nerukovodećim radnim mjestima uvodi i regres u iznosu od 100 eura neto, a ponovno su osigurane i stimulacije za zaposlenike poslovnica i logistike koje će biti isplaćene tijekom ljetne sezone. Za rukovoditeljska radna mjesta, kako su naveli, povećavat će se primanja kroz novi mjesečni dodatak i druge benefite.  
Poslovanje
Konditorska industrija s 52,3 milijuna kuna neto dobiti
Konditorska industrija je u 2021. ostvarila neto dobit od 52,3 milijuna kuna, što je rast od 158,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje analiza poslovanja poduzetnika u djelatnosti proizvodnje kakaa, čokoladnih i bombonskih proizvoda koju je objavila FINA. U toj su djelatnosti u 2021. poslovala 23 poduzetnika koja su imala 2.103 zaposlene osobe, što je u odnosu na prethodnu godinu smanjenje broja zaposlenih za 0,1 posto. Ukupan prihod poduzetnika u konditorskoj industriji u 2021. iznosio je 1,4 milijarde kuna, što je 10,1 posto više nego u godini prije, a ukupni su rashodi povećani 7,2 posto, na 1,3 milijarde kuna. Dobit razdoblja u 2021. iznosila je 54,6 milijuna kuna, gubitak razdoblja od 2,2 milijuna kuna te je ostvarena neto dobit od 52,3 milijuna kuna. Od ukupnog broja poduzetnika u djelatnosti proizvodnje čokoladnih, bombonskih i kakao proizvoda njih 14 ili 60,9 posto lani je poslovalo s dobiti, dok je devet poduzetnika ili 39,1 posto iskazalo gubitak razdoblja. Izvoz poduzetnika u konditorskoj industriji u 2021. iznosio je 537,5 milijuna kuna i porastao je za 12,2 posto, a uvoz je povećan za 5,6 posto, na 390,7 milijuna kuna. Trgovinski suficit iznosio je 146,8 milijuna kuna. Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika u proizvodnji čokoladnih, bombonskih i kakao proizvoda u 2021. iznosila je 5.937 kuna, što je za 2,4 posto više u odnosu na prethodnu godinu, ali i za 6,5 posto manje od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini RH (6.350 kuna). Kraš prvi po prihodima i drugi po dobiti Podaci FINA-e pokazuju da je među 23 poduzetnika u djelatnosti proizvodnje čokoladnih, bombonskih i kakao proizvoda u 2021. najveće ukupne prihode (967,1 milijun kuna) ostvario Kraš, što je 68,9 posto ukupnih prihoda te djelatnosti. Kraš je u 2021. ostvario najveće prihode od izvoza (367,2 milijuna kuna) te je ujedno druga tvrtka po ostvarenoj neto dobiti u 2021. godini (20 milijuna kuna). Ta je tvrtka zapošljavala i najveći broj radnika, njih ukupno 1.440, kojima je obračunana prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 6.553 kune. Najveću neto dobit lani je iskazalo Zvečevo u iznosu od 24,5 milijuna kuna.