Porezna uprava poziva na ispravljanje poreznih prijava

13. veljače 2020.

Foto: Pixabay

Porezna uprava poziva sve porezne obveznike da prijavljuju, obračunavaju i plaćaju propisane porezne obveze u skladu sa zakonima kojima se regulira određena vrsta poreza odnosno doprinosa te da pristupom „dobrovoljnog ispravka prijava“ sami prijave ili isprave uočene greške. 

U Poreznoj upravi podsjećaju da se, ako želite surađivati s poreznim obveznicima iz EU (putničke agencije, platforme za oglašavanje, platforme za pružanje usluga i sl.), dužni 15 dana prije početka primanja usluge zatražiti PDV identifikacijski broj. Zahtjev za registriranje za potrebe PDV-a (Obrazac P-PDV) radi dodjele PDV identifikacijskog broja podnosi se nadležnoj ispostavi Porezne uprave. Samom dodjelom PDV identifikacijskog broja, rezident – porezni obveznik Republike Hrvatske (iznajmljivač, dostavljač, prijevoznik i sl.) ne upisuje se u registar obveznika PDV-a. Porezni obveznik iz EU na obavljenu uslugu neće obračunati PDV, već to mora učiniti rezident - porezni obveznik Republike Hrvatske (iznajmljivač, dostavljač, prijevoznik i sl.).

Ako poslujete isključivo s poreznim obveznicima iz trećih zemalja (izvan EU), niste u obvezi zatražiti PDV identifikacijski broj, ali na primljenu uslugu morate obračunati i platiti hrvatski PDV.

Porezni obveznici iz Hrvatske koji surađuju s poreznim obveznicima iz EU predaju elektroničkim putem obrazac PDV i obrazac PDV-S, dok porezni obveznici koji surađuju isključivo s poreznim obveznicima iz trećih zemalja obrazac PDV mogu podnijeti u papirnatom obliku te ne podnose obrazac PDV-S, pojašnjavaju u Poreznoj upravi.

U Poreznoj ističu kako je na primljenu uslugu potrebno obračunati hrvatski PDV po stopi od 25 posto. Obrazac PDV i Obrazac PDV-S treba podnijeti samo za obračunska razdoblja u kojima je usluga primljena, a obrasci s nulom se ne podnose. Rok za podnošenje obrazaca je do dvadesetog dana u tekućem mjesecu za prethodni mjesec, dok je obveza plaćanja PDV-a do posljednjeg dana u tekućem mjesecu za prethodni mjesec.

P.hr/K.S.