Poljoprivrednici predlažu kupnju Fortenovine poljoprivrede putem mirovinaca

8. veljače 2024.

Foto: Pixabay

Udruga hrvatskih poljoprivrednika (H.U.P.) predlaže Vladi da započne s kupnjom Belja, Vupika i PIK Vrbovca putem mirovinskih fondova, a nakon kupnje udio u tvrtkama proda s prvenstvom prava na kupnju OPG-ovima, radnicima i građanima.

Podsjetimo, Fortenova grupa nedavno je izvijestila da je započela proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju svoga poslovnog područja poljoprivrede, poslavši informativni materijal na adrese više mogućih zainteresiranih kupaca. Neobvezujuće ponude mogućih kupaca očekuju krajem prvog tromjesečja, nakon čega će biti donesena odluka o nastavku procesa potencijalne prodaje. U poslovnom području poljoprivrede te Grupe posluju kompanije Belje, PIK Vinkovci i Vupik.

"Na temelju informacija da je Fortenova započela s razmatranjem prodaje poljoprivrednog segmenta unutar Fortenova grupacije, pozivamo premijera Andreja Plenkovića da krene u kupnju tvrtki Belje d.d., Vupik d.d. i PIK Vrbovec d.d. putem mirovinskih fondova, a nakon kupnje da udio u tvrtkama proda s prvenstvom prava na kupnju OPG-ovima, radnicima i kasnije ostalim građanima RH", kaže se u priopćenju Udruge hrvatskih poljoprivrednika.

Ističu kako su Belje, Vupik i PIK Vrbovec strateški važne tvrtke u Hrvatskoj, posebice jer je riječ o tvrtkama kojima je temeljna djelatnost proizvodnja hrane, što je u ova turbulentna vremena iznimno važna stavka.

Te tvrtke, kako navode, zapošljavaju više od 3.500 djelatnika i imaju više od 1.000 kooperanata diljem Hrvatske.

Važnim ističu i kako sve tri tvrtke ostvaruju dugogodišnji rast prihoda i dobiti.

Potkrepljuju to podacima da je Belje u 2022. ostvarilo promet od 235,7 milijuna eura, što je rast od devet posto u odnosu na 2021. godinu. Dobit je iznosila 14,9 milijuna eura, a neto marža 6,33 posto. Tvrtka ima oko 1.500 zaposlenih.

PIK Vrbovec je, kako navode, u 2022. ostvario promet od 286,5 milijuna eura, što je rast od 15 posto, dobit je iznosila 6,5 milijuna eura, a neto marža 2,26 posto. Tvrtka ima 1.700 zaposlenika.

Vupik je u 2022. ostvario promet od 52,5 milijuna eura ili šest posto višu, dobit je iznosila 2,7 milijuna eura, a zapošljava 350 radnika.

Kupnjom tvrtki, kako ističu iz Udruge, mirovinski fondovi dobili bi u portfelj zdrave tvrtke s odličnim poslovnim rezultatima te s perspektivom iznadprosječnoga godišnjeg rasta prometa i dobiti s odličnom perspektivom, posebno u ova relativno nestabilna vremena

Država bi, navode, zaštitila nacionalne resurse državnoga poljoprivrednog zemljišta kojima se te tvrtke koriste te bi se tako zaštitilo i više od 1.000 kooperanata odnosno više od 3.500 zaposlenih. OPG-ovi i građani dobili bi konačno priliku da upravljaju PIK-ovima koje su gradili desetljećima.

Iz Udruge stoga pozivaju premijera Andreja Plenkovića da razgovara s predstavnicima mirovinskih fondova i dogovori kupnju navedenih tvrtki. 

Hina/P.hr