Pola radnog vremena gubite na administraciju? Evo kako si možete olakšati

7. veljače 2019.

Foto: Shutterstock

Svaki dobar poduzetnik zna da su, uz briljantne poslovne ideje, zaposlenici najvažnija stavka uspješne tvrtke. No jednom kad posao krene, romantična slika osnivanja biznisa u garaži brzo blijedi pred naletom realnosti. Činjenica je da vas svakodnevni problemi s kadroviranjem mogu odvući od drugih stavki ključnih za uspjeh, kao što je širenje poslovanja.

Ušteda sati outsourcanjem

Prosječni mali poduzetnik, prema nekim istraživanjima, izgubi gotovo 25 posto radnog vremena na vođenje papirologije o zaposlenicima. Kad tome dodamo i zadaće selekcije, zapošljavanja i uvježbavanja novih zaposlenika, postotak izgubljenog vremena se penje na 35 – 45 posto. Drugim riječima, umjesto da se bave inovacijama i širenjem posla, poduzetnici troše skoro pola radnog vremena na nužno zlo – administraciju.

Iako dobri uvjeti rada nesumnjivo doprinose dobroj radnoj atmosferi i produktivnosti zaposlenika, većina poduzetnika se prije svega voli posvetiti samom poslu, a ne kadroviranju. Rijetko koji poslodavac se voli baviti državnim propisima i regulativama te ispunjavati beskrajne formulare za ovo i ono. Zbog toga dobro dođe pomoć tvrtki za outsourcanje ljudskih resursa (HR), one rješavaju papirologiju i sve vezano za zaposlenike, što ostavlja poduzetnicima vremena da se usredotoče na njima važnije stvari.

Podijelite odgovornost, usredotočite se na posao

Zaposlenici vole imati uvid u svoje HR informacije u svako doba, ali troškovi implementacije i održavanja modernih sustava su jednostavno preveliki za većinu malih i srednjih trvtki. To se sve više rješava jeftinim mobilnim aplikacijama i uslugama u oblaku koje omogućavaju pristup informacijama svima, od zaposlenika do menadžera.

U ovim teškim vremenima nema mjesta administrativnim pogreškama, razni inspektori vrebaju na svaku mogućnost punjenja proračuna, tako da morate biti ekstra pažljivi. Opet vam tu od pomoći mogu biti cijenom pristupačni i kvalitetni knjigovodstveni servisi koji prate naše prečeste izmjene propisa i drže korak s njima. Vama je to briga manje i više vremena da se posvetite uistinu bitnim stvarima.

M.S./P.hr