Valamar neće otpuštati radnike, primat će najmanje 60% plaće

25. ožujka 2020.

Foto: Valamar Riviera

S ciljem očuvanja radnih mjesta i kontinuiteta poslovanja u uvjetima u kojima je turistički promet u potpunosti obustavljen, Valamar Riviera donijela je odluku o pokretanju programa "Pauza, Restart" koji će se primjenjivati počevši od 1. travnja u trajanju od minimalno 30 do 90 dana, koliko je trenutno objavljena mjera Vlade za očuvanja radnih mjesta.

Program će obuhvatiti djelatnike Grupe, što znači da u Valamaru neće biti otpuštanja. Za oko 2.800 radnika koji su u radnom odnosu u Valamaru i Imperialu Rab koristit će se mjere Vlade. Svi djelatnici koji radi situacije ne mogu raditi od 1. travnja bit će upućeni na 'Pauzu' i za to vrijeme će se djelatnicama osigurati naknada plaće u iznosu od minimalno 60 posto redovne plaće, ali ne manje od 4.250 kuna neto. Ova mjera primijenit će se jednako za djelatnike i menadžment uključujući sezonce i stalne sezonce koji su već u radnom odnosu.

Menadžmentu 30 posto niže plaće

Za vrijeme 'Pauze' radit će ponajprije djelatnici i menadžment zaduženi za krizno upravljanje i administraciju, djelatnici na poslovima održavanja, konzervacije i osiguranja objekata te djelatnici koji obavljaju poslove komunikacije s gostima i partnerima. Dijelu menadžmenta koji mora raditi umanjit će se plaća do 30 posto sve dok se svi djelatnici ne vrate na posao. Ostalim djelatnicima koji će raditi za vrijeme 'Pauze' isplaćivat će se redovna puna plaća.

Uprava je otkazala Glavnu skupštinu i uz suglasnost Nadzornog odbora opozvala prijedlog odluke o isplati dividende te će po ponovnom sazivanju Glavne skupštine predložiti zadržavanje dobiti iz 2019. godine radi povećanja likvidnosti i podrške mjeri očuvanja svih radnih mjesta.

"COVID-19 izazvao je globalnu krizu i trenutno je u turizmu i ugostiteljstvu sve stalo. Privremeno, dok se stanje ne smiri, ne možemo redovno poslovati. Ponosni smo na naše djelatnike i cilj nam je da ni jedan djelatnik zbog ove krize ne izgubi radno mjesto. Valamar će učiniti sve da se svi naši ljudi koji su na pauzi čim prije vrate na svoja radna mjesta. Situacija je privremena, posao će se ponovno pokrenuti i tada svi moramo biti spremni za "restart" poslovanja. Valamar je snažno i stabilno poduzeće te vjerujem da ćemo uz podršku javnog sektora, naših dioničara, investitora, partnera i djelatnika prebroditi ovo razdoblje i pripremiti se za kvalitetan nastavak poslovanja", poručio je predsjednik Uprave Valamara Željko Kukurin.

Kako bi se što bolje pripremili za povratak na posao, poručuju da će usmjeriti napore na izradu novog plana poslovanja i pripremu objekata za početak turističke sezone.

Zaključuju kako je ova kriza privremena, ali ozbiljna te da se jedino uz partnerstvo svih dionika mogu sačuvati sva radna mjesta.

P.hr/J.Vrdoljak