Poduzetnici u Slavonskom Brodu više izvoze nego uvoze

13. svibnja 2021.

Foto: Shutterstock

U Brodsko-posavskoj županiji u 2019. godini sjedište je imalo 2.085 poduzetnika, s 18.712 zaposlenih, ističe FINA u svoj analizi navodeći i kako se među gradovima i općinama te županije ističu poduzetnici sa sjedištem u Slavonskom Brodu.

U ovom je gradu prije dvije godine kod 1.200 poduzetnika bilo 12.390 zaposlenih, koji su ostvarili ukupne prihode u iznosu od gotovo 5,95 milijardi kuna, od čega je više od dvije milijarde ostvareno prodajom robe na inozemnom tržištu.

Istodobno je na stranim tržištima kupljeno robe u vrijednosti od 846,1 milijuna kuna, što je rezultiralo trgovinskim suficitom u 2019. godini u iznosu od gotovo 1,2 milijarde kuna.

Konsolidirani financijski rezultat bio je negativan u 2019. godini, odnosno ukupno na razini Slavonskog Broda iskazan je neto gubitak od 70,6 milijuna kuna, dok je u 2018. godini ostvarena neto dobit u iznosu većem od 12 milijuna kuna.

Prosječna mjesečna neto plaća obračunana zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Slavonskom Brodu u 2019. godini iznosila je 5.488 kuna, što je 5,6 posto manje od hrvatskog prosjeka.

Đuro Đaković Specijalna vozila Foto: Đuro Đaković Specijalna vozila

Đuro Đaković najveći poduzetnik u Slavonskom Brodu

Poduzetnik s najvećim prihodima te najbolji izvoznik, uvoznik i s najviše zaposlenih bio je Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja, s 899 zaposlenih te ostvarenim prihodima od 531,1 milijuna kuna. Najveću dobit ostvarilo je društvo Đuro Đaković Montaža koje se nalazi na drugome mjestu prema kriteriju prihoda od izvoza. Najveći gubitak razdoblja iskazao je Đuro Đaković Specijalna vozila, i to u iznosu od 109,1 milijuna kuna što je 35,2 posto ukupnoga gubitka poduzetnika u tom gradu.

Đuro Đaković Grupa pod svojom kapom ima četiri društava, a prema financijskom izvještaju koji su objavili u četvrtom kvartalu prošle godine poslovali su s ukupnim  gubitkom od 65,3 milijuna kuna.

Grupacija je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila dobit od devet milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvaren gubitak od 20,5 milijuna kuna, pokazuje objavljeno financijsko izvješće slavonskobrodske kompanije.

Prema podacima iz izvješća, među članicama grupacije s dobiti su poslovali ĐĐ Specijalna vozila (2,25 milijuna kuna), ĐĐ Industrijska rješenja (48,4 milijuna kuna) te ĐĐ Energetika i infrastruktura (643.300 kuna), dok su preostala dva društva poslovala s gubitkom - matična ĐĐ Grupa (3,85 milijuna kuna) te ĐĐ Strojna obrada (364.900 kuna).

Ukupni konsolidirani prihodi tvrtki grupacije Đuro Đaković u prvom su tromjesečju ove godine iznosili 103,4 milijuna kuna, što je za 46,1 milijun ili 80,5 posto više nego u istom razdoblju lani, dok su ukupni rashodi rasli znatno sporije, za 21,2 posto, na 94,35 milijuna kuna, navodi se u izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Poslovni prihodi grupacije čine 99,58 posto prihoda i iznosili su 102,9 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast za 82,8 posto ili za 46,6 milijuna kuna.

Prihodi od realizacije iznose 89,4 milijuna kuna, dok se preostalih 13,6 milijuna kuna odnosi na ostale prihode osnovne djelatnosti. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu ostvareni su u iznosu od 30,85 milijuna kuna što je 29,97 posto prihoda od prodaje. Na inozemnom tržištu ostvareno je 70 posto prihoda od realizacije ili 72,1 milijun kuna.

Ukupni konsolidirani rashodi grupacije Đuro Đaković u prvom tromjesečju iznosili su 94,4 milijuna kuna i veći su u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 21,3 posto.

Uprava slavonskobrodske kompanije u izvješću navodi da, u odnosu na završetak 2020., prvi kvartal 2021. nije donio nikakve promjene u očekivanjima za ostatak godine. Ističu i kako se glavni procesi u grupaciji odnose na dva ključna cilja - izradu cjelokupnog plana restrukturiranja te dostizanje optimalne razine proizvodnje i prodaje za održivo i pozitivno poslovanje.

Podsjećaju i na to da je grupacija izradila Program restrukturiranja u skladu sa Smjernicama Europske komisije te da su koraci u pronalaženju potencijalnoga strateškog partnera već poduzeti. Potencijalni investitori predali su neobvezujuće ponude za iskaz interesa za sudjelovanje u procesu restrukturiranja, a Đuro Đaković Grupa nastavila je pregovore s češkom tvrtkom DD Acquisition.

"Bilo kakva odluka o restrukturiranju društva dokapitalizacijom pripada isključivo domeni Glavne skupštine, odnosno dioničara društva. Sve relevantne odluke, ako bude potrebe za njihovim donošenjem, bit će donesene na Glavnoj skupštini društva uza sve potrebne informacije, a o čemu će društvo pravodobno izvješćivati i investicijsku javnost", istaknuli su iz slavonskobrodske tvrtke.

P.hr/I.G.