Poduzetnici su sve svjesniji potrebe korištenja intelektualnih usluga

7. srpnja 2019.

Foto: Privredni.hr

Odvjetnica Kristina Bajsić Bogović jedna je od vlasnica tvrtke Pripreme iuridica, specijalizirane za procese medijacije i pripreme za pravosudni i stručni ispit, a koja nudi mogućnost svakom polazniku, ako smatra da mu za pojedino područje nedostaje prakse, da sam odluči u kojem segmentu želi dodatnu pomoć ili vježbu. Tvrtku je osnovala s partnerima, također odvjetnicima, Kristijanom Horvatom i Tihomirom Zebecom.

S odvjetnicom Bajsić Bogović razgovarali smo o problemima medijacije, situaciji na tržištu, sklonosti hrvatskih poduzetnika i građana prema korištenju intelektualnih usluga te o planovima tvrtke.

Čime se sve bavi tvrtka Pripreme iuridica?

Tvrtka Pripreme iuridica osnovana je 15. veljače ove godine. Specijalizirana je za provedbu radionica o medijaciji, odnosno mirenja te za provedbu priprema za polaganje pravosudnog i državnoga stručnog ispita. Polaznicima se u pripremama za ispite individualno prilagođavamo. Primjerice, pismeni dio pravosudnog ispita sastoji se od pisanja presuda, pa ako polaznik, u svome dosadašnjem radnom iskustvu nije imao prilike sastavljati opsežne podneske ili mu treba dodatna vježba iz određena pravnog područja, mi smo tu da pripreme prilagodimo njegovim potrebama.

Koliko je medijacija čest odabir pri rješavanju sporova?
Medijacija u Hrvatskoj još uvijek nije čest odabir, pa želimo upoznati javnost s njenim prednostima. Ona je, ukratko, strategijski alat za brzo i efikasno rješavanje sporova uz pomoć treće nepristrane osobe, u kojem same stranke kreiraju konačno rješenje. Smatramo, a i potvrđeno je u praksi, da vještina medijacije ne bi trebala biti rezervirana samo za probleme koji se rješavaju na sudu već se može koristiti u svim sferama života - može nas naučiti kako razumjeti sugovornika i uvažiti drukčije mišljenje te kako riješiti sukobe bez upotrebe sile. Dijalog, tolerancija i nenasilje, bolji timski rad i čvršća suradnja… Svega toga ponekad nedostaje u našem društvu. Pripreme iuridica svojim radionicama želi približiti vještine medijacije različitim organizacijama, radnim timovima, pa čak i djeci u srednjim i osnovnim školama te vrtićima.

Kako se pozicionira i koliko ima zaposlenih? U čemu je perspektiva tvrtke?
Princip rada tvrtke temelji se na novom konceptu na našem tržištu koji je proizašao iz dugogodišnjeg iskustva i uvažavanja potreba koje smo uočili tijekom postupaka, posebno kaznenih i obiteljskih kada su žrtve djeca. Perspektiva proizlazi iz jačanja svijesti o potrebi usmjeravanja djece u pravcu medijacije i odgoja generacija koje su sigurne i koje osjećaju da se njihovo mišljenje sluša i uvažava. Radionice provode odvjetnici i ovlašteni izmiritelji registrirani kod Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, dok pripreme za pravosudni ispit provode odvjetnici, bivši pravosudni dužnosnici i doktori znanosti, dakle osobe s dugogodišnjim radom u tim segmentima, što je također komparativna prednost.

Dolazite li lako do klijenata?
Naše područje djelovanja dosta je specifično. Ponude pružanja intelektualnih usluga na tržištu jako su raznolike i potrebno je prvo osvijestiti sve potencijalne klijente o važnosti onoga što im mi, kao odvjetnici s dugogodišnjim iskustvom, možemo prenijeti. Opstati na tržištu danas je vrlo izazovno i mi smo toga svjesni, ali isto tako vidimo doprinos koji možemo pružiti društvu svojim djelovanjem i prenošenjem svoga znanja na druge. Volimo svoj posao, uživamo u njemu i zbog toga vjerujemo da će veliki broj ljudi prepoznati našu predanost i kvalitetu.

Koji su problemi na tržištu, kakva je praksa vani, a kakva kod nas?
U modernom svijetu okruženi smo mnogim i svakodnevnim sukobima, i sudskim parnicama i neslaganjima na radnome mjestu, ali nažalost i u školama – i dalje je primjetno vršnjačko nasilje kod djece i mladih. Vjerujemo kako vještine medijacije mogu biti važan dio u razvoju potpuno drukčijeg pristupa sukobu i njegovu rješavanju. S druge strane, za svako društveno problematično ponašanje ključ je u prevenciji i treba dodatno raditi na edukaciji ciljanih skupina o toj činjenici. Potražnja za radionicama stoga ovisi o općenitoj razini prepoznavanja problema. S druge strane, pripreme za važne ispite sve više dobivaju na važnosti jer nečija karijera i važne životne odluke ovise o tom rezultatu. Vjerujemo da nema previše razlike između naših i pristupnika u inozemstvu jer se radi o ključnim životnim događajima.

Imate li veliku konkurenciju?
Konkurencija na području pružanja priprema za pravosudne i državne stručne ispite jest velika, no vjerujemo da imamo originalan pristup i kompetentne predavače koji će privući korisnike. Što se tiče našeg djelovanja putem radionica, voljeli bismo da je konkurencija u državi na području osnaživanja vještina medijacije čak i veća.

Kakva je svijest u Hrvatskoj o intelektualnim uslugama? Smatraju li to naši poduzetnici troškom ili su svjesni da im to može pomoći?
Sve više se i kod nas budi svijest poduzetnika o intelektualnim uslugama. Razlog tomu je, vjerujem, to što živimo u doba globalnog nezadovoljstva koje utječe i na rad organizacija i timova, ali isto tako živimo i u dobu gdje staromodno nagrađivanje i kažnjavanje radnika više nema utjecaja na njih. Naime, radnici su svjesni svojih kvaliteta, ali i svojih mogućnosti izbora. Samim time su i poduzetnici sve svjesniji prednosti novih intelektualnih usluga na tržištu kao izvora novih metoda upravljanja timovima, motiviranja radnika i rješavanja sukoba unutar i izvan organizacije.

Koji su vaši planovi?
Kako smo relativno mlada tvrtka, ponajprije nam je cilj osvijestiti obrazovne institucije, kao i poduzetnike, o važnosti poznavanja vještina medijacije i njenog uvođenja u obrazovni sustav i radne organizacije, ali i predstaviti ovaj proces široj javnosti kao mogućnost rješavanja sudskih sporova. Što se tiče priprema za pravosudne i državne ispite, naše će se djelovanje širiti u skladu s potrebama i željama korisnika, pa možda naše usluge postanu, uz Zagreb i Varaždin, dostupne i u drugim gradovima.

Jozo Vrdoljak